Läser om DN idag om att det finns 50 000 hönor i burar som har förbjudits av Riksdagen, men som möjligen tillåts av EU. 50 000 hönor är inte mycket i sammanhanget - en större hönsgård kan utan vidare ha 25 000 höns. Det är tre gårdar som stretar emot och hänvisar till handelsfrihet. Problemet för dem är att om Sverige stiftar lagar som gör det dyrare att producera ägg här än i Sverige, så drabbas de av sned konkurrens från ägg som importeras.
Det kan man ju förstå på ett sätt. Men problemet är ju att det generellt är svårt att hitta leverantörer till den ekologiska marknaden, dvs det finns ett underskott i den del av marknaden som är rakt motsatt från burhönsen. Och det underskottet finns i hela Europa. Hur kan man då som företagare göra analysen att man ska ligga i billighetssegmentet och slåss med myndigheter? För en av dem verkar svaret givet - bonden är över 70 år och orkar inte investera i nya anläggningar. Men för de andra? Hur tänker de? De är så välkomna in på den ekologiska marknaden!
1 månad sedan
2 kommentarer:
Hej!
Tänk att det finns bönder fortfarande som håller på med detta.Skall det var så svårt att bygga om dessa burar?Nej det är bara profit som gäller.Men då biter dom sig själva i tummen.De är bara tråkigt att det läggs ner så mycket tid o pengar på detta.
Precis min poäng. Det är historia, och inte ens profiten talar för den här driftsformen. Det är bara konstigt, men precis så - synd att det ska gå så mycket energi på de här.
Skicka en kommentar