onsdag 19 november 2008

Ebba Hegardts pepparkakor

Läs gärna inlägget "smaker från förr" först.

Detta recept har vandrat mellan kvinnorna i släkten åtminstone hundra år. Min syster har spårat det åtminstone till vår morfars mor, Vivi Hegardt. Kanske skrevs det ned första gången runt 1870.

Till skillnad från Dafgårds familjerecept, verkar det som om alla ingredienserna faktiskt kan ha funnits på 1800-talets slut. Någon reagerar kanske över bikarbonatet, men det framställdes första gången 1801 i en ganska okomplicerad process.

Satsen blir rätt stor, men det var ju så då; det var många i familjen och pepparkakor åt man året om. Praktiskt om det räckte någon månad helt enkelt.

Vill du locka fram smakerna från 1870-talet; använd KRAV-märkta råvaror. Tänk på att degen ska vila minst 12 timmar för att alla aromer ska ha en chans att komma fram.

Ingredienser
2 dl sirap (gärna mörk, men det är inte avgörande)
2 dl kaffegrädde (1 dl vispgrädde + 1 dl mjölk funkar bra)
400 g lågraffinerat och smakrikt socker, så som muskovado eller till nöds brun farin.
250 g smör
2 msk malen ingefära
2 msk malen kanel
1 msk malen kryddnejlika
3 tsk bikarbonat
1 - 1,25 kg (sådär 11 till 12 dl) vetemjöl

Vuxnare smak? Öka på ingefära och kryddnejlika.
Tunnare och flarnigare pepparkakor? Minska på bikarbonaten.
Frasigare kakor? Öka på bikarbonaten.

Gör så här
  1. Blanda vetemjölet och bikarbonaten noga.
  2. Häll grädden och sirapen i en kastrull och låt sjuda upp. Lägg i smöret och klutta ned farinet lite i taget under omrörning. Tillsätt kryddorna.
  3. Ta kastrullen från spisen och häll smeten i bunken med mjölet och arbeta ihop degen väl. Om man kör med hushållsassistent är risken att degen blir segare än tänkt. Jobba för hand. När degen är nyblandad ska den vara ganska lös. Gör inte misstaget att blanda ned mer mjöl.
  4. Låt degen stå och dra minst 12 timmar. Degen blir riktigt god. Det finns en betydande risk att man noppar av en väsentlig del av degen. Självdisciplin är nödvändig.
  5. Kavla ut riktigt tunt (detta recept är absolut godast när kakorna blir riktigt tunna). Grädda i 200-225 grader cirka fem minuter. Låt svalna på papper.
Bild: (c) Gunilla Drake, med tillstånd från www.matinscamera.com

4 kommentarer:

Monica sa...

Jag är lat och köper Annas ekologiska pepparkakor, dom är tunna, spröda och jättegoda. Kan säkert inte mäta sig med de du har recept på här men får duga till mej.

JohanC sa...

Ja, visst. De står på hyllan resten av året även hos mig. Det här är mest traditionsbevarande och matkonservatism från min sida.

Anonym sa...

Jag har så pass "tråkigt" idag att jag ska nu cykla iväg och köpa grädde och testa att göra egna pepparkakor... tack för receptet-tipset:D

JohanC sa...

Kavla tunt! Gör skurna pepparkakor när du inte orkar kavla längre!

Related Posts with Thumbnails