söndag 16 november 2008

Kremlologi

Det var lite kalas på KRAV i fredags. Om man ska döma av vilka som dök upp, så har KRAV goda relationer med bönderna och handeln. Miljö- och konsumentorganisationerna verkar inte känna sig som närmast sörjande. Inte heller berörda forskare. Jag tror att dessa relationer är OK, men kan förbättras. Politiken i form av riks- eller lokalpolitiker verkar inte ha fattat något. När det gäller Uppsalas organisationer är det nog sant som det är sagt; man kan inte bli profet i sin egen hemstad. Allt detta enligt högst enögd och chansartad kremlologi.

Jag läste för några veckor sedan en bok om olika ledartyper, eller hur olika människotyper utövar sitt ledarskap. En logisk människa kan inte vara ledare på samma sätt som en känslomänniska. De kan vara lika framgångsrika, men deras organisationer kommer att fungera på helt olika sätt. Ska de bli framgångsrika, måste de dock förstå att det finns olika sorter och hur de olika sorterna människor och ledare fungerar. Det finns en sorts människor som naturligt arbetar med relationer, i både kvantitet och kvalitet. De blir snabbt vänner med folk, och de känner någon över allt. Ni känner säkert någon sådan. Den här sortens människor får ofta etiketter; nätverksfantom, intrigmakare, politiker (men inte nödvändigtvis partipolitiker), socialt geni, ränksmidare osv.

När man analyserar sin omgivning kan man försöka ta ett perspektiv som inte är ens eget. Jag är inte en nätverksfantom/intrigmakare... men jag kan ibland se på tilldragelser ur det perspektivet. Det var lite så som tidningar och TV analyserade Sovjetunionen på den tid det begav sig; vem stod på Kremls läktare vid paraderna? Varför? Var? Bredvid vem? Och ur det försökte man tolka sig till världsnyheter. Snurrigt, men det kan ju hända att analysen blir korrekt.

Det var ju avtackning för KRAVs VD i fredags. En enkel lunch, lite kaffe, några tal. Men vem var där när mat- och miljösveriges största märkning har vaktombyte? Vem var inte där? Varför?

Man kan konstatera att staten var där med åtminstone en generaldirektör. Det var dessutom Livsmedelsverkets. SLV och KRAV har haft sina duster under de senaste åren, vilket har kostat båda parter energi och pengar. Jag tolkar närvaron som en diskret markering av respekt, förbindelser under förbättring och möjligheter till bättre samarbete. Den politiska sidan av staten (departementen) hade dock inte hittat tid för evenemanget. Har den borgerliga regeringen inte förstått att här finns en organisation som faktiskt försöker förbättra den Heliga Marknaden? Eller är det just det som är helgerånet - marknaden kan inte förbättras?

Det fanns representanter för bondesverige i form av Ekologiska Lantbrukarna, Arla, LRF, Hushållningssällskapen m fl. De höll till och med tal. KRAVs arbete är av den naturen att ingen någonsin är helt nöjd - så även här har det varit spänningar, men jag tolkar närvaron och talen som ett uttryck för att det är naturligt och att samarbetet fortsätter.

Tre av handelskedjorna; ICA, COOP och Axfood var där. De är självklart viktiga för att KRAV ska fungera och de verkade fokuserade på att tacka för det som varit (lite snabbt) för att sedan blicka framåt. Skönt. Ibland undrar man ju vad de vill egentligen. Svensk Dagligvaruhandel var också där.

Vilka var inte där då? Miljöorganisationerna. Vare sig SNF, WWF, Fältbiologerna eller någon annan hade funnit anledning att närvara. Jag såg heller inte röken av någon konsumentorganisation (KF i form av COOP räknas inte). Hm... det kan iofs bara vara ett tecken på att de har annat att göra än att springa på långlunch på KRAV. Men å andra sidan bor SNF:s generalsekreterare i stan. Det är inte långt från Sthlm osv. Jag tolkar det här som att KRAV framöver behöver jobba tillbaka till ett läge där de idéella organisationerna kommer och går som barn i huset.

Forskarfolket var inte heller där. Samma grej där. Möjligen finns det lite spänningsfält kring vem som ska vara den stora kommunikatören kring ekologiskt; KRAV eller CUL. Hur som helst finns det nog gott om möjligheter att se till att de kommer på nästa kalas.

Ingen från de lokala myndigheterna eller organisationerna var på plats. Det är konstigt, men vi får ideligen propåer om föredrag, samarbetsprojekt och likanade från Västra Götaland, Skåne och Stockholm. Ganska ofta även Dalarna och ytterligare någon. Men aldrig att Uppsala Kommun eller Handelskammaren i Uppsala skulle höra av sig. Det är märkligt att de inte är det minsta intresserade av vad vi, CUL, FSC, Ekologiska Lantbrukarna håller på med. Och där tror jag heller inte på förbättring. Trist, men så är det nog.

Inga kommentarer:

Related Posts with Thumbnails