fredag 13 februari 2009

Svenska miljömakteliten

Dagens Miljö (DM) har gjort en lista över de 49 personer som de bedömer har mest inflytande över miljöarbetet i Sverige. Jag tycker det är intressant läsning. Dels kommer DM fram till att de som har stor makt över viktiga funktioner också har stor makt över miljöarbetet. Detta är givetvis inte nytt. Det som ör nytt (sedan några år) är att de bryr sig. Det irriterar mig att mattillverkningen inte är viktig för miljön i MD:s värld, eller så är den bortom räddning. Några har hamnat på listan oförtjänt och andra saknas eller har hamnat för långt ned. Men det är kul med listor!

Dagens Miljö har gjort en lista med de 49 personer som de anser "som påverkar miljöagendan mest just nu ­- och under det kommande året". Listor är alltid listor, och de kan alltid diskuteras. Så låt oss diskutera denna lista.

Listan toppas av Christian Azar (Chalmers), Svante Axelsson (SNF), Fredrik Reinfeldt (ja, statsminstern alltså), Andreas Carlgren (miljöminister) och Lars G Josefsson (Vattenfall). Här finns självklarheter som Isabella Lövin, kändisar som Mattias Klum och proffsiga lobbyister som Urban Bäckström.

Jag tycker listan är intressant på flera sätt:

Dels visar den tydligt hur miljöfrågan (men kanske mest klimat och energi) har blivit main stream, något som gängse maktstrukturer måste hantera rimligt proffisigt. Såväl regeringen som landets största energiföretag måste agera, annars åker de ut. Och självklart får de då stort genomslag. Följaktligen finns sex ministrar med på listan. Och det är ju självklart att dessa frågor är centrala för infrastruktur, jordbruk, handel osv. Det är också självklart att finansministern då är viktig, eftersom han håller i stålarna. Och självklart är alla finansinstitut viktiga. Det som är så festligt är att detta inte var självklart för några år sedan. Vi har kommit ganska långt på kort tid.

Dels har samma mainstreammedalj en baksida. För mig framstår typ hälften av listan som omvända under galgen. Det tar minst ytterligare en mandatperiod innan jag glömmer att Reinfeldt i valrörelsen 2006 tyckte att miljöfrågan var en ickefråga för alliansen...

Dels tycker jag att det är märkligt att livsmedlen och deras tillverkning (främst jordbruket) knappt syns i listan. Vad betyder det? Fattar inte expertpanelen att livsmedelsproduktionen står för typ 20% av klimatpåverkan, det mesta av övergödningen av haven osv? När man beskriver vilket inflytande jordbruksministern har, så nämner man inte ens fiske och jordbruk!

Sedan tycker jag att det finns några udda fåglar; fd generaldirektören Liljelund... Det är knappast han som bygger statsministerns politik? Lena Ek i EU-parlamentet... jamen visst är väl EU-parlamentet mest en lek fortfarande? Sofia Arkelsten (M:s miljötalesperson) ... måste erkänna att jag aldrig hört talas om henne - hon kan knappast vara viktigare än Bo Ekman som grundat Tällberg Foundation och skapat Tällberg Forum?

Och var finns de som verkligen åstadkommer förändring i matproduktionen? Arlas marknadsavdelning - snacka om genomslag för den biologiska mångfalden. Saltå Kvarn - snacka om att ha lyft eko och anständiga villkor till en ny nivå av sofistikering. COOP - de slåss stenhårt för att behålla sin ledartröja. Gissa om det är viktigt vad de gör. Eller LRF för den delen.

2 kommentarer:

Fia sa...

Hej Johan! Visst är det så att makten kommer med positionen och som ansvarig för moderaternas miljöpolitik i riksdagen har jag en del att säga till om när det gäller de politiska besluten. Men som du skriver så kanske det mer handfasta jobbet sker på Arla eller ICA. Kul i allafall att det uppmärksammades på listan - för det är rätt oglammigt att vara heltidspolitiker. Som vanligt är det få som känner till riksdagsledamöterna. Vet inte hur många andra i utskottet - eller riksdagen - du kan säga på rak arm ;) Men hör av dig om du planerar att komma ned till Stockholm. (Alla kontaktuppgifter finns på riksdagen.se) Kan bjuda på eko-bulle och automatkaffe (tyvärr) om du vill prata mat och politik.

Johan C sa...

Fia - jag vet att det inte är så glassigt som det låter att vara parlamentariker. Jag tror egentligen att det jag kom fram till vara att miljö har blivit mainstream. Det är både bra, viktigt och lite grått. Precis som mycket annat som är angeläget. Så någon stans är det en stor seger att det är sex ministrar och några riksdagspolitiker på listan.

Det är inte långt till Sthlm från Ua. Kan hända att jag tar dig på orden!

Related Posts with Thumbnails