lördag 7 mars 2009

En vecka i Saltoluokta

Jag har just softat en vecka på Saltoluokta fjällstation. Det var underbart, men tycker kanske att deras ekologiska ambition var lite väl låg. Fick däremot tillfälle att diskutera köttkonsumtion, och har kommit fram till att om man äter kött ett par gånger i veckan, så behöver man bara lägga till lite bönor för att få en fullvärdig kost. Känns som ett enkelt budskap att försöka få ut till alla de som räds epitetet "vegetarian".

Har just kommit hem från en vecka i Saltoluokta. STF har en fjällstation där, som erbjuder familjeveckor. Det låter kanske väl präktigt och trist, men var helt underbart.

Saltoluokta ligger ungefär 4 km utanför vägen och från vägen är det knappt två timmar till Gällivare station. Från Gällivare är det 124 mil järnväg till Uppsala. Men eftersom det var nattåg så upplevde vi restiden som, pja, kanske fyra timmar. I Salto har Telia täckning, men inte Tele2. stackars de som har Telia. I Salto kan och ska man bara vara. Det är en kvart upp till kalfjället och barna får mata renar, fiska röding och träffa Plupp.

Själva fjällstationen lever naturligtvis på naturupplevelsen, och de gör vad de kan för att använda lokalproducerad mat och källsortera skräp. Men jag blir lite brydd när det dyker upp färska sockerärter på tallriken, och att betoningen på ekologiskt inte är större än att ett par teer och ett vitt vin är eko. Lite förvånande också att de nästan inte hade några lågenergilampor, öppna spisar med ingen kakelugn. Direktverkande el, osv.

Men, jag har inte funderat så mycket på det. Snarare njutit av den vackra byggnaden, tumlat runt i snön, och haft tid att prata med människor. Bland annat satt jag en frukost och resonerade med en allmänläkare på ST, dvs nästan klar specialist. Hon var vegetarian och jag var lite nyfiken på hur lite kött man kan äta utan att betrakta sig som vegetarian. Eller, rättare sagt, kött innehåller ju en del nyttigheter (typ protein, järn) - hur stor är vår överkonsumtion? Hur lite kött kan man äta utan att vara noggrann med att se till att komplettera sin kost med sådant som innehåller just sådant som köttet innehåller?

Jag vet att det finns många som lever som vegetariskt och tom veganskt utan att de tycker att det är ett problem. Men det jag skulle vilja veta är hur man omsätter klimatambitionen "mindre kött" i handling. Vad kan man säga om vår överkonsumtion, som är tydligt och rakt? Givtvis borde man undersöka det här närmare och mer ambitiöst, men här satt jag nu med en allmänläkare på en fjällstation och hade all tid i världen att diskutera frågan. Jag tyckte hennes tankar var intressanta.

Hon menar att vi i princip har större problem med överkonsumtion av protein, som ger hög belastning på njurarna. Inte ett problem för de med normala njurar, men för de som har lite problem med njurarna kan det här vara en viktig grej. Och de behöver inte bli vegetarianer för det. Hon menar också att en i övrigt allsidig kost, kanske med lite extra bönor, tar hand om de flesta behov. Vi kom fram till att de allra flesta kan nöja sig med kött en eller två gånger i veckan. Och då behöver det ju inte vara nötkött varje gång.

Den andra sidan av saken är hur mycket betande mular vi behöver för att hävda artrikedomen. Det får jag väl ta upp med någon växtagronom på någon annan fjällstation.

Den här frågan fick lite extra aktualitet eftersom jag blev intervjuad av Klotet (om klimatmärkning) för ett par veckor sedan. Då undrade de hur mycket nötkött jag själv äter. Har själv inte hört programmet än, ska bli spännande.

Bilden har jag lånat från Saltoluoktas hemsida

6 kommentarer:

kari sa...

Vegetarian, nej det är jag inte. Anser dock att kött skall vara en krydda i måltiden och inte huvudrätt. Jag äter endast ekologiskt kött (bryts ibland på resor) Jag äter också ekologisk fisk. I familjen har vi två vegetarianer som även äter ekofisk ibland, och en vegan. Det kräver lite tänkande när veganen är här, men inte så svårt. Det blir då alltid bönor i någon form. Jag vet att det går bra att vara vegan, mitt val att äta kött är för att jag ser djuren som en viktig del i ett hållbart ekosystem. Vi skall betala mer, ha färre av dem är vad jag tycker.

Lena sa...

min enda anledning till att äta kött är nog egentligen att det är gott. och lite att jag är hemskt dålig på protein som inte är kött. Jag har jättesvårt med bönor och sån mat, jag klarar inte av den där mjöliga konsistensen.. och det gör det ju lite värre..
fast självklart skulle jag klara att vara vegetarian om jag bara ville, det där är en dålig undanflykt bland alla andra.
och, som kari säger, vi äter i princip bara ekologiskt kött och dessutom får vi ju tänka till lite mer när vegetarianerna och veganen är här.

Annie sa...

Jag är ju som du kanske vet vego och min erfarenhet som jag även delar med många andra är att det går superbra. Finns bodybuilders och andra elitidrottsmän som klarar av att prestera på hög nivå trots uteslutande vegetetarisk/vegansk kost. Men ja, man måste tänka till och festmåltider är skitjobbigt att hitta på. Jag som dessutom HATAR bönor och ärter (förutom kikärter) kan tycka att det är jobbigt att bli bortbjuden eftersom det förutsätts att man tycker om det. Vill man inte göra några radikala skillnader i sitt liv samtidigt som man vill dra ner på köttkonsumtionen tycker jag att man SKA göra det enkelt för sig. Käka vego på vardagar och ät kött på helger/när du blir bortbjuden/när du går på restaurang. På det viset kan du vara säker på att du får i dig tillräckligt med järn, protein och b12 (om du iaf kan hälla i dig 2,5 dl mjölk eller fil om dagen).

Lycka till! Och säg gärna till om du får tag på en växtagronom på en fjällstation ;)

Johan C sa...

Kari - jag tycker ju som du att vi behöver djuren, eller iaf de betande mularna. Och som tur är tycker jag att det finns många goda bönor. Så det ska väl kunna greja sig.

Lena - absolut finns det kött och köttprodukter som är hemskt goda. Men mycket av det jag stoppar i mig är nog mest slentrian; köttbullar, grytor med nötkött, falukorv, skulle ju kunna bytas mot något godare vego. men bönor verkar ju vara en viktig grej för att det ska funka...

Annie - se där ett tips som jag verkligen tror kan funka för mig: "vego i veckorna, kött på helgerna eller när det strular". Super! Tack!

Maja sa...

Kul att läsa att ni hade roligt på familjeveckan! Jag tänkte bara meddela att vi faktsikt använder oss av ganska mycket mer kravmärkt mat än vi skyltar med, som osten och filen som exempel. Vi har också tänkte på att det borde vara mer och förhoppningsvis blir det en hel krav-frukost till sommaren! Vad roligt med gäster som tycker att det är viktigt.

Ha det bra!

Johan sa...

Maja - som om jag inte var övertygad om att jag måste komma tillbaka redan..? Kul i alla fall att ni gör mer än som syns!

Related Posts with Thumbnails