fredag 20 mars 2009

Hur man ger världen mat på ett hållbart sätt

Marit Paulsen är på väg att ge ut en bok som lär ska torgföra att man inte borde stimulera ekologisk produktion, eftersom den ger mindre avkastning än konventionell. Det är omoraliskt att producera mindre än vad man kan, så länge det finns folk som svälter i världen. Jag kan ha missat Paulsens poäng, eller rent av vad hon menade. Men man stöter på den här synpunkten nu och då. Jag tycker det synsättet är trångsynt och närmast kolonialistiskt.

Det är ett i-landsproblem att avkastningen sjunker när man går över till ett ekologiskt jordbruk. Men det beror på att man med en stor energiinsats producerar konstgödsel. Samtidigt minskar man artrikedomen med konstgödsel och genmodifierade grödor. Allt detta generellt subventionerat av vår rika statskassa. Effekten av detta är att vi får konstlat höga skördar, som vi ofta dumpar på världsmarknaden. Effekten av dumping är att de som är fattiga får ännu svårare att få betalt för sina grejer.

Tittar man utanför i-länderna, så skulle det innebära omedelbara och kraftiga höjningar av avkastningen i jordbruket, främst på grund av att man då aktivt inför en bättre växtföljd (som tillför kväve) och utnyttjar naturens egna antagonister för att hålla besvär korta. Men det är klart - vem ska då köpa konstgödseln och GMO-utsädet från i-lands-företagen?

Till yttermera visso kommer vi att få kraftiga förändringar i odlingsbetingelserna. Vi vet inte hur det kommer att gå, men vi vet att vi är helt beroende av ett halvdussin grödor, som är hårt opitmerade för nuvarande betingelser. Vad vi kommer att behöva framöver vet vi inte, men vi kommer att behöva all artrikedom vi kan få att välja ur. Vi måste ha biologisk mångfald nu, för att vara säkra på att få mat om hundra år. Det kan inte det konventionella lantbruket leverera.

Skärpning Paulsen. Bara för att FP i övrigt ligger på en rätt trist miljölinje, så behöver du inte tappa koncepterna helt!

10 kommentarer:

Frida M sa...

Intressant det där, har hört att vi till exempel inte kan producera ekomjölk så att det räcker åt alla; men om alla istället konsumerade mindre mjölkprodukter; skulle vi kunna ha enbart ekologisk mjölproduktion då?
När jag ändå håller på och frågar undrar jag över eko-ägg; varför är det så olika förutsättningar för hönsen beroende på vilket företag som producerat äggen när allt kallas eko-ägg?

Johan sa...

Det beror lite på vad du menar med "räcker åt alla". De flesta i världen har svårt att bryta ned komjölk, får ont i magen helt enkelt. Däremot är det lite av en prestigegrej. Eftersom vi i västeuropa käkar så mycket mejerivaror så vill nyrika kineser också göra det.

Det där med eko-ägg förstår jag kanske inte riktigt... Men eko-reglerna sätter ju ett slags golv, och det finns många som har höns som är mer ambitiösa än vad reglerna kräver. Då kan det bli väldigt olika förhållanden för hönsen.

underbaraclara sa...

Det här gör mig ännu argare med tanke på att inge säger det som alla vet nämligen att vi slänger ca 1/4 av alla mat i sverige. Om vi slutade att göra det skulle det inte göra något att vi odlade ekologiskt

Anonym sa...

Jag förstår verkligen inte hur du tänker när du tycker att vi "rika" har råd köpa ekologiskt och på så sätt gynnar vi de "fattiga"! Så är det INTE! Vi är ca 6 miljader människot på jorden och per person finns det 1/4 odlingsbar mark per person. För att fötydliga 2500m2 eller 1/4 fotbollsplan. Den ytan ska klara av att odla fibrer till kläder, mat och foder till de djur vi får kött och mjölkprodukter ifrån. När man odlar ekologiskt får man ungefär 1/2 av den avkastningen som man får när man odlar konventionellt. Idag har vi 1miljon människor som svälter i världen och går hela världen över till att odla ekologiskt så betyder det att det skulle dubbla mängden svältande i världen. Bristen på brukbar mark är bland det största problemet vi har inom jordbruket idag. Ett annat problem är att jorden börjar bli uramad på näringsämnen(kväve, fosfor och kalium). Jag ifrågasätter om man kan återföra de näringsämnen som förbrukas, när man odlar ekologiskt, med endast stall gödsel. När vi efterfrågar ekologiskt på marknaden innebär det för U-bönderna att de får sämre avkastning och måste sälja ALLT de får för att klara leveransen och får ingenting kvar till sig själva, vilket de fick när de odlade konventionellt.

Sen ska du veta att genmodiferat inte är tillåtet i Sverige så uttala dig inte om saker du inte har koll på! Svenska konventionella bönder har också ett stort miljö tryck på sig och som det ser ut idag så ger konventionella jordburk ifrån sig MINDRE koldioxid och metangas än va ekologiska gör. Tilläggas bör kanske också att äter man närproducerade svenska konventionella varor så är det 100% svenskt. Handlar man ekologiskt så är ALLT grönsaksutsäde importerar från bland annat argentina. Det tycker iallafall inte jag är miljövänligt!!!

Johan sa...

Underbaraclara - yes. Absolut.

Johan sa...

Anon - ursäkta sent svar.
Det här var ju en riktig bredsida. Ska försöka ta sakerna en i sänder:
Halveringen i effektivitet är inte heller sann. Man tappar inte så mycket, ens om man sätter systemgränsen vid åkern. Halveringen utgår också från västeuropeiska förhållanden. I tropikerna är det ofta så att effektiviteten i konventionellt lantbruk är lägre än i ekologiskt. Jodå. Det finns en knippe stuider på det.

Det viktiga är att sluta göra konstgödsel med fossil energi i fabriker, och istället låta kvävefixerande grödor i en ordentlig växtfölljd göra jobbet. Världen behöver (den fossila) energin till annat. I det sammanhanget måste man också fråga sig vart energin att producera konstgödsel ska komma från på sikt? Har vi något alternativ till ekologisk produktion?

Det finns oxå ett par rejäla litteraturstudier (som alltså i sin tur bygger på hundratals rapporter) som visar att det går alldeles utmärkt att försörja en växande värld med ekologisk mat.

Sen ska du veta att genmodifierat visst är tillåtet i Sverige. Det pågår ett antal försöksodlingar och stärkelsepotatis odlas i kommersiell skala. Mat som kommer från GMO finns också i stor omfattning. T ex oljor, men också en hel del annat. Så uttala dig inte om saker som du inte har koll på.

Utsädet har jag inte blykoll på men det du säger verkar inte rimligt för det allmänna fallet.

Martin sa...

Hej Johan! Väl skrivet, verkligen intressant.

Jag läser just nu en kurs i Hållbar utveckling och ska göra ett litet projektarbete där jag tänkte försöka få ett bättre grepp om hur matproduktionen kommer att se ut i framtiden med tanke på klimatförändring och ökad befolkningsmängd. Jag tänkte ha ett extra fokus på just ekologisk ställd mot konventionell odling. Du nämner studier som har gjorts i ditt senaste inlägg - har du några tips på sådana som skulle kunna vara till hjälp i min frågeställning? Skulle uppskattas mycket!

Johan sa...

Martin - jag har skrivit en del om det här på bloggen. Sök gärna på kategorin "matbristmyten". Här är annars ett ganska bra inlägg att börja med. Inkl referens:
http://ekotank.blogspot.com/2008/05/omvnd-bevisbrda.html

Martin sa...

Tack!

Johan sa...

...

Related Posts with Thumbnails