lördag 21 mars 2009

Bloggarackreditering?

Häromveckan diskuterade jag och en kille från CUL årets ekokonferens, Nordic Organic Conference. Vi pratade hit och dit om programmet, deltagare, pressbevakning, koppling till EkoNord och annat. Så kom vi in på bloggosfären.

Kanske skulle man betrakta bloggare som journalister? Det skulle i så fall innebära att man ska ge dem fritt tillträde och förmåner i form av tider med de intressantaste personerna, underlag, arbetsrum, mm. Ja, intressant, men ska var och en som sparkar igång en blogg få dessa förmåner? Hm, det blir nog lite mycket. Men kanske kunde man försöka precisera vilken typ av bloggar eller bloggare man skulle vilja ge dessa privilegier?

Så började vi spekulera i hur man skulle kunna försöka sätta upp kriterier för vad som är en seriös miljöblogg, utan att försöka sålla åsikter. Vi kom inte så långt, men vi skissade på följande kriterier för att man skulle kunna ackreditera en bloggare:
  • Miljöfokus. Bloggen ska vara fokuserad på miljöfrågor. Kanske minst 50% av inläggen ska ha tydlig karaktär av att diskutera miljöfrågor.
  • Mat-, konsumtions- och/eller lantbruksfokus. Typ hälften av inläggen ska på något sätt handla om mat, konsumtion eller lantbruk.
  • Levande. En blogg kan anses levande om det görs 150 postningar, något så när jämnt spridda över året.
  • Ägarskap. Bloggaren ska visa att ho/an faktiskt har kontroll över sin blogg. Alla bloggare vill inte bli identifierade. Det är OK, men om man vill bli ackrediterad, så måste man på något vis kunna visa att man kan göra inlägg på bloggen. Namnet kan hemlighållas för omvärlden.
  • Sökbarhet. Bloggen ska vara sökbar för de vanligaste sökmotorerna.
Vi pratade också om man skulle kräva ett visst antal besökare, eller ranking i någon av bloggosfärportalerna. Men det kändes som att det var ganska oviktiga parametrar. Men om man inte kräver något åt det hållet, kanske man får en massa introverta navelskådare på halsen?

Hm. Ja. Åsikter, någon? Kanske något att ta upp på MiljöBloggForum?

8 kommentarer:

Anonym sa...

Ett enkelt sätt är kanske att få en kategori typ Ekologi på bloggtoppen för att få en bra översikt på vilka bloggar som finns? http://www.bloggtoppen.se/

På bloggportalen finns Miljö kategoriserat; http://www.bloggportalen.se/BlogPortal/view/Home

Anonym sa...

Jag tror ni kommit fram till ganska bra kriterier, men kanske lite svåra att mäta.
Och det där med någon slags rankning eller så tror jag är viktigt, annars är risken att det blir hur många som helst. Eller så blir det inga? Jag vet inte, faktiskt?
Man kanske skulle börja med att gå ut med det men säga att man inte vet hur många man kommer kunna tillåta - att folk får söka och sen kommer ni se över om det är nog få för att alla ska kunna få ackreditering eller om ni måste sålla..
Jag för min del skulle tycka att det där vore en otrolig chans, men jag anser inte att jag har en miljöblogg även om jag skriver om miljö & ekologi en del.. Det är alldeles för sporadiskt för att jag skulle kunna kategorisera mig därunder.

Igår skrev jag dock ett inlägg som en reflektion på en artikel i DN om grönsakspriser och torghandel, vore intressant att få höra vad du tycker om saken, som kanske har lite andra synvinklar på det..

Sven C sa...

Absolut en intressant fråga för forumet, Johan. Även om det finns något enhetligt svar.

Anonym sa...

Jag tycker att det är här en mycket intressant idé. Jag har funderat mycket på vad som gör att en blogg får många läsare. Ja, självklart måste man ha ett bra och läsvärt innehåll, men det räcker inte för att komma upp i riktigt höga siffror. Då har jag en teori om att det är 2 faktorer som spelar allra störst roll: att man har en mycket tydlig nisch och att man utstrålar någon typ av ouppnåbarhet. Jag tror att folk läser blondinbella och tittar "glossiga" tv-program för att de innehåller just dessa 2 ingridienser. De har tydligt siktat in sig på sin målgrupp och ger den sedan vad den vill ha: den glamourösa bilden av rikedom som majoriteten aldrig kommer att uppnå. Just det är väl inget att eftersträva, men jag tror att det skulle vara nyttigt att släppa in miljöbloggarna på stora konferenser och liknande för att läsarna ska få något som de själv inte kan skaffa.

Hoppas det kommer upp på forumet!

Johan sa...

Elin - ja det är ju en idé. Eller så använder man MiljöBloggAktuellt som någon slags filter...

Lena - där har vi det där med rankingen. Förslag på vilken man kan/borde använda?

Sven - nä, det finns nog inget rakt svar. Diskussionen är istället målet.

Annie - jag har funderat på det där med läsarantal. När man ser att det finns tidningar som Expressen och bloggar som Blondinbella, så har jag bestämt mig för att besökarantal inte är den viktigaste faktorn. Men det är klart att ett stort besökarantal KAN ge inflytande. Och det är ju intressant i det här sammanhanget.

Sarah sa...

Kan ni inte leta upp ett antal bloggare inom olika inriktningar, exempelvis lantbruk, miljö, hållbar konsumtion etc och sedan låta dem blogga på CUL:s hemsida så den blir lite mer interaktiv. Bloggarna kan ju få rättigheten att publicera samma inlägg på sin egna blogg.

Jag skulle verkligen uppskatta att få möjlighet att skriva om hållbar konsumtion, men det vet du väl redan... :) Egologiskt kommer förresten igång på riktigt den 1 april igen när jag avslutat min anställning på kommunikationsbyrån.

/Sarah

Johan sa...

Sarah - det där med interaktivitet tycker jag är spännande. Jag tror att du kan betrakta förslaget som härmed framfört.

Ser fram emot relanseringen av Egologiskt.

Johan sa...

...

Related Posts with Thumbnails