söndag 7 december 2008

Nyckelingredienser saknas


Det visar sig svårt att få tag på två nyckelingredienser till julbaken; saffran och mandelmassa. Odense har en KRAV-märkt mandelmassa, men jag har inte lyckats hitta den. Ekologisk saffran har jag bara lyckats hitta på en webbshop. Funkar ju inte när man ska baka i eftermiddag, men alltid något.

Att saffranet är svårt att få tag på kan jag förstå. Det är ju en krydda med begränsad avsättning. Mandelmassan däremot... hoppas Odense kan nå ut bättre.

Bilden har jag lånat från Odenses webb.

6 kommentarer:

Sarah sa...

Mandelmassa går på 15-20 minuter att göra själv. Jag tror Kung Markatta och Renee Voltaire bland annat har mandlar och DanSukker har KRAV-märkt florsocker. Det finns massa olika recept och blandningar alltfrån 1 del mandlar, 1 del strösocker till mycket mer avancerade versioner. Man kan ju anpassa lite efter vad det finns för KRAV-märkta råvaror. Sen är det ju roligt att ha gjort allt själv med!

Men som vanligt är det oerhört synd att företagen inte lyckas marknadsföra och distribuera sina produkter så att de verkligen når marknaden. Å andra sidan det är inte så mycket man kan göra åt en eftermiddag när man ska baka bullar.

Johan C sa...

Saltå Kvarns mandlar äroxå to die for... Jag har för mig att man behöver lite maskinell hjälp för att riva mandlarna och kanske för att arbeta ihop massan. Saknar både mandelkvarn och hushållsassistent. Men tack för det, ändå.

Var just på lokala ICA - det finns sex sorters vanlig mandelmassa (tre storlekar odense och tre storlekar ICAs egna), men ingen Odense Eko... En del av felet ligger hos ICA oxå.

Vi Visar Vägen sa...

Saffran måste den vara bästa kryddan att inte vara ekologiskt. 0,5 gram och fantastiska bullar. Det borde väl inte vara alltför många kilon koldioxid i det?

/Annie

marica sa...

I vår lilla butik mitt i Värmland, Gustafsons Skafferi, har vi haft både ekologisk saffran och ekologisk mandelmassa. Tyvärr tog den gula kryddan slut väldigt fort, men vi hoppas att alla kunder som vill ha ska få mandelmassa.
Jag håller med dig Johan. Det handlar mycket om hur mycket de som jobbar i butiken bryr sig. OCH hur mycket kunderna frågar... Det är bara att fortsätta att tjata, eller att stödja de försök som görs med helt ekologiska butiksalternativ.

Johan C sa...

ViViV - jo iofs har du rätt. Det är mer snöpligt att det är det som ger hela brödet dess karaktär som inte är the right stuff. CO2 är förmodligen inte heller det stora problemet med saffran, även om jag är rätt säker på att det flygfraktas (de flesta värdefulla kryddor flygfraktas). Jag vet inte om produktionen i övrigt är ovanligt kemikalieintensiv eller så.

Johan C sa...

Marica - visst har du rätt. Specialshopparna har ju. Jag borde ha tänkt på det i tid och packat mig iväg till Tant Grön. Men det är nog inte så som man kan få det stora flertalet att köpa eko-mandelmassa. Och det är klart vi ska ligga på butikerna. Kolla gärna mitt inlägg http://ekotank.blogspot.com/2008/12/ekologisk-guerilla-marketing.html
Jag tror det är över 200 med i den gruppen redan!

Lycka till och kör hårt med Gustafsons. Jag har ännu inte varit där, men ert rykte är stort!

Related Posts with Thumbnails