måndag 15 december 2008

Luriga matfabrikanter

På sistone har jag retat upp mig på två kampanjer, eller marknadsföringsåtgärder, eller vad man ska kalla det. Dels är det Lantmännens kampanj med delade uppslag eller sidor där en bondes grep t ex blir en gaffel fylld med pasta. Dels är det COOPs Änglamarkstorsk.

Lantmännens kampanj först.
Jag vet inte om det står uttryckligen, men hela kampanjen andas ju att man kan lita på Lantmännen, eftersom deras grejer kommer från duktiga och hederliga svenska bönder. De kunde vara din granne och de har inget att skämmas för. Det är ju bara det att Lantmännens pasta görs på vete som kommer lite överallt ifrån, och frågan är om något av veten i pastan är svensk. det varierar förmodligen från år till år, eftersom kvaliteten på vår spannmål varierar. Lantmännen har också valt bort KRAV-märket på flera delar av sortimentet, med hänvisning till att de inte bara är svenska numera. De såväl producerar, köper och säljer i flera olika länder. Och i många av dessa länder har man inga problem med stråförkortningsmedel, mm. Och hur kan Lantmännen säga något om produktionen av bönor från Burma? Är det sannolikt att de har kunnat göra en vettig kontroll? Man tar sig för pannan...

COOPs Änglamarkstorsk sedan
Själva produkten är det inget fel på. Lantmännens grejer kanske också är OK, det är snarare marknadsföringen och förpackningen jag retat upp mig på. Gamla miljörävar som COOP borde ha blykoll på hur man får använda miljöargument i marknadsföringen, men det har de inte. På den där jämrans torsken står det att den är miljövänlig, kommer från miljövänligt fiske. Snickeliding struntsnack som Vargen i Bamse sade. Konsumentverket och marknadsdomstolen är kristallklara på hur man få använda miljöargument "Ordet "miljövänlig" kan egentligen bara betyda något som förbättrar eller åtminstone inte skadar miljön.". (Lagrummen här för den riktigt nyfikne). Fiske... nu ska vi se... båtar som drivs av diesel, uttag av biomassa i form av fisk, påverkan på ekologin när man tar upp en predator... Men va fan, COOP, ska man behöva hålla efter er ocskå?

Jorå såatt iallafall, men i alla fall atteee... glöm inte bort chokladrejset. God choklad i potten. Viktig fråga för mig.

2 kommentarer:

Terese sa...

Hej!

Vill du bli vän med Batteriinsamlingen?

Vi skulle vilja länka från vår blogg batteribloggen.se till din blogg. Är det ok för dig?

Och så skulle jag vilja fråga dig om du vill ha vår miljöwidget på din blogg? Vår vision är att alla batterier ska samlas in. Därför ber vi nu alla som delar vår vision att tillsammans sprida vår miljöwidget på sina bloggar, myspacesidor och hemsidor.

För att göra det enklare att samla in batterier har vi nu helt ny tjänst på vår hemsida batteriinsamlingen.se; en karttjänst som gör det möjligt för svenskarna att hitta den batteriholk, miljöstation eller återvinningscentral som ligger närmast. Information om den nya tjänsten kommer vi bland annat att sprida genom miljöwidgeten.

En widget är som en liten mobil hemsida, av samma storlek som en normalstor banner, som uppdateras automatiskt. Alla som har en hemsida eller blogg kan genom att kopiera en kort html-kod placera widgeten på sin egen sida.

Gå in på vår hemsida om du vill titta på vår miljöwidget. Där kan du också välja färg och storlek så att du får en widget som passar på din blogg.

Har du några frågor så hör gärna av dig till mig: terese.zetterman@naturvardsverket.se. Och om du tycker vår widget - glöm inte att tipsa dina vänner!

Vänliga hälsningar

Terese Zetterman
Kommunikationsansvarig Batteriinsamlingen

Johan C sa...

Ni får gärna länka till min blogg, men jag är ganska snål med widgets.

Men jag låter kommentaren ligga kvar. Kanske någon annan är intresserad av widgetsen.

Related Posts with Thumbnails