tisdag 9 december 2008

IPRED, FRA - konstig bloggosfär

Jag brukar kolla lite vad som skrivs på bloggar i allmänhet på ställen som knuff. Det är intressant eftersom bloggosfären ev börjar få lite makt. Ni minns att ordet bloggbävning myntades när FRA-lagen debatterades som hårdast. Nu är det IPRED som gäller.

På något vis känns bloggosfären ungefär lika inkrökt som vilken klubb som helst. Man blir arg när någon ger sig på den egna klubben (som håller på med olaglig fildelning och skvaller, mycket tillspetsat) och man gör allt man kan för att på demokratisk väg hindra denna inskränkning av klubbens tveksamma friheter.

Eftersom bloggosfären är nästan helt fri, så kan man ju se detta som ett mått på vad folk bryr sig om och orkar engagera sig för. Då kan ju jag tycka att det är trist att kombinationen MDG, i betydelsen millenium development goals, eller cocktaileffekt inte debatteras hårdare.

Om någon undrar vad jag tycker om FRA och IPRED? Pja, FRA-lagen verkar överdriven. Det luktar att FRA försöker rättfärdiga sig själva, alt skaffa sig handelsvaror gentemot övriga underrättelsevärlden. IPRED - lite samma grej. Känns överarbetat, överstyr. Men det vore intressant att diskutera upphovsrätt mer allmänt. Är det rimligt att man äger en idé så längs som man gör? Oavsett hur mycket den inbringar? Oavsett hur nyttig den skulle vara för samhället i fri form? Har Michael Jackson fått rimlig ersättning? Är det bra att aktieägare får bra utdelning när någon skapar en bra medicin?

Tillägg senare på kvällen. På Knuff kan man jämföra olika ords användning på bloggarna. Intressant nog så är "IPRED" och "outfit" ungefär lika stora. "Klimat" ligger långt under. "MDG" finns inte ens...

2 kommentarer:

Tor sa...

Kruxet med upphovsrätten (den ekonomiska delen - den ideella är i princip alla överens om) är att vissa ser den som ett slags individuell äganderätt eller naturlig rättighet och andra ser den som ett stimulansmedel/incitament för att berika samhället i sin helhet. Om man inte kan komma överens om denna grundläggande syn så är det svårt att diskutera andra frågor.

Dvs. är upphovsrätten primärt till för samhället eller primärt en

Johan C sa...

Tor, evt föll slutet på din kommentar bort. Iaf, det verkar som du kan mycket mer om upphovsrätt än jag. Men diskussionen är intressant.

Min poäng var dock att det är fascinerande el möjl skrämmande att bloggosfären i stort är så fokuserad på de här frågorna, när det finns annat som känns viktigare.

Hur kommer det sig? Är det för att det är ett litet urval av befolkningen som befinner sig här?

Related Posts with Thumbnails