Idag blev det lite lösa funderingar kring att när vi ska försöka lägga om våra liv till en mer hållbar variant, så är det roligare och bättre att tänka nytt än att försöka uppgradera gamla lösningar. Bättre att köpa ett snyggt LED-lys-klot till fönstret än att stoppa en ful lågenergilampa i en stjärna som är avsedd för glödlampor. Jag tror och tycker att det är lite på samma sätt med förädlade ekologiska livsmedel. Om en produkt inte självklart går att göra som en ekokopia, därför att den normalt innehåller för mycket jox, så ska man inte försöka. Då är det nog bättre att göra en annorlunda produkt som blir god och lyckad.
Ni vet hur det är. Man plockar fram sina el-adventsljusstakar. En viss andel av dem funkar inte. Man börjar plocka runt lamporna och får en av två svarta stakar att lysa. Iofs med olika ljusstyrka på lamporna, men ändå. Sedan räcker inte de hela lamporna och man vallar iväg till affärn på hörnet för att köpa fler. På vägen börjar man fundera och inser att folk börjar få mer jullyktor än de har fönster. Två ljusstakar och en stjärna är inte ovanligt. Det är inte ens snyggt, bara svulligt. Och så inser man att i alla dessa ljusstakar sitter glödlampor. Sju stycken om 3 W, alla med blykontakt. 21 W per ljusstake och en massa bly som vi vinte vill ha i närheten av levande organismer, egentligen.
Så jag bestämmer mig för att det får räcka nu. Jag vill inte reparera den där ljusstaken. Det blir bara svulligt och miljöpåfrestande. Nästa dag ser jag plötsligt ljuset... I form av en helt annan slags fönsterpynt; ett klart klot med gulddekorationer och LED-lampor inuti. Lampornas effekt är totalt 0,36 W, med transformatorn kanske det blir 2 till 3 W. Och inget bly! Och LED har en enorm livslängd. Julpyntsbehovet är löst på ett nytt, snålare och snyggare sätt.
Jag tror det är så här vi kommer framåt. Inte genom att försöka stoppa i ny teknologi i gamla lösningar (man har sett en del hemska försök med LED som ljus), utan i en design som från början utnyttjar snål, modern teknologi. Det är klart att man inte hittat på de här kloten tidigare; de hade ju blivit brandfarliga. Nu när det finns svala lågenergilampor kan man göra julstjärnor i helt nya material som jute eller papper. Men de gamla stjärnorna som kräver glödlampor blir asfula om man stoppar lågenergi i dem.
Jag tänker att det är lika dant med maten och eko-produktionen. De riktigt bra lösningarna kommer när man försöker utnyttja det som är bra med KRAV eller eko, inte när man försöker stoppa in KRAV-grejer i en produkt som är utvecklad för konventionella råvaror. På jobbet får vi ibland frågor och förslag som iofs är kul, men som ändå inte har tagit det här steget. Man vill göra en av sina storsäljare i KRAV-variant, men tänker inte på att de bygger på konsistensgivare som antingen inte är tillåtna eller som är mycket svåra att få tag på som KRAV-godkända.
Måste man ha lecitin i sin produkt, kanske man skulle försöka något helt annat när man kompletterar sin portfölj med eko. Ekorrens ekologiska godis smakar och känns inte som Gott och Blandat. Jag tror inte heller att de ville det, och det är liksom ärligare. Det skapar också en egen nisch, en egen produkt som man är ensam om.
Se där, lite lösa funderingar.
Bilden är jag ansvarig för själv. Min bror är fotograf. Han är duktig. Själv tycker jag det är svårt att ta bilder i mörka lägen så att det blir snyggt.
2 veckor sedan
4 kommentarer:
Hej Johan,
Och var köper man det fina klotet?
Sven
Jag köpte mina på Cervera. Men de finns nog lite över allt. Märket är KonstSmide, www.konstsmide.se
Tackar.
Väl bekomme
Skicka en kommentar