lördag 20 december 2008

Goda nyheter i mejeridisken


Jag har upptäckt tre viktiga och en kul nyhet i mejerikylen. Arla har släppt KRAV-märkt gräddfil, matlagningsgrädde och smör på 1 kg-förpackning. Plötsligt öppnar sig helt nya områden för den som vill laga reko mat rakt igenom. Dessutom har Annas släppt en ekologisk pepparkaksdeg. Kanske inte lika viktigt, men definitivt skoj.

Om jag skulle utnämna en enskild organisation som betytt mest för utvecklingen av KRAV och eko i Sverige, så är det Arla. De har under en lång tid arbetad strategiskt och metodiskt med att bygga upp sitt KRAV-märkta sortiment. Milko och Skånemejerier är också viktiga, men betydelsen av att Den Stora Aktören jobbar på det här viset kan inte överskattas. Resultatet är att om man ser till värde så är mejriprodukterna drygt en tredjedel av ekomarknaden i Sverige. Arla är också synnerligt smarta eftersom de lyckas få KRAV-effekten att smitta av sig på hela sitt varumärke. Reklamfilmerna med Elin ger merförsäljning för hela varumärket, även om eko stärks mest.

I alla fall. Jag har saknat en del produkter i mejeridisken, men när jag var och julhandlade på COOP Forum igår blev det idel glada nyheter. Äntligen:
  • KRAV-märkt gräddfil! Nu kan jag få sill, potatis, gräddfil och gräslök, allt i KRAV-märkt variant. Känns som en hel kategori mat plötsligt blivit möjlig!
  • KRAV-märkt matlagningsgrädde! Man kan naturligtvis själv blanda till matlagningsgrädde, men då måste man köpa 3 dl vispgrädde, även om man bara behöver 2 dl matlagningsgrädde. För de fettmedvetna konsumenterna (och de är några stycken) är det här jätteviktigt.
  • KRAV-smör i 1-kg förpackning. Ekosmöret har hittills bara funnits i 250 gr. Små förpackningar blir alltid dyrare. Nu sjunker priset på riktigt smör lite grand, och blir något som liksom funkar i barnfamiljens verksamhet. 250 gr är liksom inget att hålla på med.
  • KRAV-pepparkaksdeg från Annas pepparkakor, som i år också släpper en snygg burk för sina färdigbakade eko-pepparkakor. Det här kanske inte är sådär jätteviktigt, men ändå ett tecken på att snart finns allt i ekologisk variant.
Gräddfilen och 1-kg-smöret är så nya att de inte ens finns på Arlas webb. Men de finns i butikerna, och det är det viktigaste.

Till sist - glöm inte att försöka lägga beslag på världens godaste choklad. Tävlingen stänger imorgon!

Bilden har jag lånat från Arla.se

6 kommentarer:

Monica sa...

Annas ekologiska pepparkakor är himmelskt goda, spröda och smälter i munnen. Tyvärr tog dom slut på Maxi och inte har dom fått in några nya. Burken är fin men locket är för stort till själva burken liksom. Synd.

Lovisa sa...

Vi är redan inne på vår andra förpackning smör, men jämfört med tidigare skulle vi ha konsumerat 5... .

Det finns även ekologisk vispgrädde på 1 litersförpackning (också Arla), och turkisk yoghurt från Milko. Dessutom har Arla numera mild naturell yoghurt (ekologisk) i småförpackning vilket kan vara smidigt om man är ute och reser. Man blir glad för varje framsteg. :-)

Tack för en bra blogg!

Johan C sa...

Monica - synd med locket. Får se hur mitt är. Hade liksom sett fram emot att använda burken....

Lovisa - ja, jag såg grädden häromveckan, och jag vet att Milko verkligen anstränger sig för att ta över ledartröjan. Mejeridisken är den roligaste delen av affären.
Tack för berömmet, och tack för kommentar!

Johan C sa...

...

Anonym sa...

Jag blir alltid glad när jag ser att det finns eko-varianter på varor som jag letar efter...
Jag skulle köpa vispgrädde för att göra knäck i helgen och till min glädje fanns det ekologisk vispgrädde. det kanske har funnits länge men jag handlar det väldigt sällan... Samma kan jag tänka mig att det är med just matlagningsgrädde och andra sällan-produkterna du nämner i inlägget. Då gör det ju inget heller om priset är något högre än de konventionella, eftersom de inköps så sällan.

Jag kom att tänka på dig i helgen när jag råkade se Jamie Olivers matlagningsprogram, han visade kycklinglingens väg från äggproduktion till uppfödning och slakt... Hans budskap är att man ska välja ekologiskt och belyser problemen med att alltid välja det billigaste alternativen hela tiden.
Samma "anda" har ju han den där arga kocken Ramsey.. eller vad han nu heter.
Har du kikat på dessa program och har du funderat på den påverkan media har på våra inköp?
Jag tycker det är generellt positivt att dessa populära personer som redan har en publik som lyssnar på dem kan försöka påverka till en smartare publik. Men du kanske har andra tänkvärda analyser... :)
Finns det risker att media ger oss floskler som underminerar arbetet med att medvetandegöra konsumenterna?

Go, jul :)

Lena sa...

Ja, visst är det roligt när det kommer nyheter, dock har jag faktiskt sett gräddfilen ganska länge (vi har i alla fall haft den i Gustafsons Skafferi sen minst i somras när jag jobbade där), ettkilos-smöret är ju jättebra, det har vi saknat också! Matlagningsgrädden däremot har jag ingen koll på alls, men pepparkakorna är de godaste "ohemmagjorda" jag ätit!

Dock är jag lite besviken på Arla, som dragit in all ekologisk standardmjölk hela hösten (samt en del annan mjölk i storförpackning, t ex såna stora de har på skolor), visst är orsaken (brist på mjölkråvara) legitim, men det är ändå väldigt tråkigt, det känns som de borde kunna fixa det om de anstränger sig, eller? Vad tycker du om det här?

Du kan läsa min (dock såhär i efterhand kanske lite väl överdrivna) reaktion på detta här: http://moeller.blogg.se/2008/july/utkast-jag-blev.html

Related Posts with Thumbnails