Den ekologiska marknaden ökar rekordartat, men de svenska bönderna tappar i marknadsandel. Det är svårt att bli klok på varför marknadssignalerna inte går fram, men kanske är det dolda och mjuka farhågor som ligger ivägen. Nu har Inger Källander och Ekologiska Lantbrukarna dragit igång Bondens Ekoråd, som syftar till att ge varje nyfiken bonde en mentor som tar dem in i framtidens jordbruk. Detta kan vara det viktigaste som händer i Ekosverige i år.
Lite i skymundan har det hänt grejer. Det har knappast gått någon förbi att ekologiskt och KRAV-märkt går som tåget på marknaden. Förra året noterades ökningar på 30-40%. Och även om ökningstakten minskat något sedan finanskrisen satte in, så är marknaden fortsatt stark 2009.
Vad allt fler uppmärksammat är att den svenska ekoproduktionen inte på långa vägar ökar i samma takt som marknaden. Dvs bara för att marknaden har svällt 40%, så har vi inte 40% mer ekomark i Sverige i år. Jag är personligen för handel. Jag menar att handel innebär att det uppstår relationer över världen, som är viktiga för de inblandade. Men jag menar att handel också ska vara ansvarsfull, annars är det liksom ingen poäng. Genom att välja ett KRAV-märkt argentinskt äpple istället för ett svenskt konventionellt, så skickar jag också den kraftigaste signal jag har till de svenska äppelodlarna - jag köper inte era sprutade produkter! Hör de inte den signalen, vet jag faktiskt inte vad som ska till.
Men jag menar ändå att det är ett problem att vi importerar en allt större andel av ekomaten. Det innebär ju att mina signaler inte går fram. Och rimligen måste huvuddelen av den hållbara maten ändå produceras lokalt. Det har diskuterats en del om varför inte fler bönder lägger om. De bästa förklaringarna jag har hört handlar om att det är ganska mjuka frågor som ligger ivägen. Man vågar inte ta den stora kostnaden det innebär att ställa om. Man är osäker på riskerna, vad omställningen egentligen innebär och konkret, vad det är som ska göras på gården.
Det här har nu Ekologiska Lantbrukarna och en av giganterna inom den ekologiska produktionen, Inger Källander, försökt ta ett rejält grepp om. I Bondens Ekoråd, radar de upp mängder med bönder som ställer upp och svarar på undrande kollegors frågor. Som en slags mentorer. Har vi tur är det något i den här stilen som kan få proppen att gå ur även för produktionen, så att vi kan få mer lokal ekologisk produktion. Om det bara blir halvlyckat så tycker jag ändå att Inger och gänget ska ha alla miljöpriser som finns.
Bilden föreställer Carl-Erik Ehrenkrona, en av mentorerna i Bondens Ekoråd. Jag har lånat bilden från deras webbplats.
1 månad sedan
4 kommentarer:
Intressant! Hoppas verkligen att det går bra. Själv kommenterade jag vad Anna-Karin Nyman skrev på Newsmill om det faktum att allt går så mycket lättare bara man tjänar pengar på det.
Du pratade om kostnaden, att producenter inte vågar ta steget, och den enda lösningen tror jag är att vända opinionen (det går redan den vägen) så att det är accepterat att tjäna lite extra på att byta produktion. Men intresset ökar och fler är beredda att betala lite mer för bättre mat.
I grunden handlar det där också om prisfokuseringen. Allt ska vara så billigt som möjligt. När jag får frågan om när eko blir billigare, så försöker jag säga att det är det konventionella som är för billigt. Det konventionella lbr tar inte kostnaderna för klimatpåverkan och giftspridning. Så det är klart att verkar billigare då.
Sedan håller jag med dig. Klart att det måste vara OK att tjäna pengar i ett ftg som gör The Right Thing.
Bäst jag kolla upp vad den där Nyman skrivit.
Jag har odlat grönsaker eko i mer än trettio år. Vi får samma pris för tomater som på åttiotalet. Vi har dragit ned på odlingarna och säljer nu i den egna ekobutiken och i gårdsbutiken, samt en större mängd vitkål typ 30 ton på den lokala marknaden. Vi har inte råd att förlora pengar
varje år. Det är köparna = handeln som måste erbjuda betalningen,annars blir det import, för då betalar svensk handel.Exempel: 1 kg importtomater betalar handeln 30 sek för,vi erbjuds sek 18,de kallar det tillgång och efterfrågan.Ja Johan, konventionell mat är för billig!
...
Skicka en kommentar