Häromdagen skrev jag lite om de ganska stora problemen med läkemedelsrester i vattenmiljön. Problemen slår givetvis mot de som lever i och kring vattnet. Men eftersom många av våra städer också får sitt dricksvatten från ytvattentäkter (sjöar som Mälaren), så får vi bokstavligt talat äta upp utsläppen igen. Problemen med läkemedelsrester leder förmodligen till att vi som art får sämre fortplantningsförmåga. Ett av de stora problemen är rester av preventivmedel.
Idag lämnar Anders Milton ett förslag på hur man ska minska antalet oönskade graviditeter och aborter. En hel del i förslaget verkar handla om att öka användningen av preventivmedel och dagenefterpiller.
Jag tycker att Milton i mycket verkar resonera ganska klokt. Det är många åtgärder han föreslår. Kunskap, attitydförändring, kondomer och läkemedel blandas. Men jag saknar frågan om läckaget till dricksvatten. Det verkar som att Milton öht inte har tänkt på den frågan.
Jag vet ärligt talat inte hur man ska väga av här; hur ska man låta folk vara som de vill, göra vad de vill med varandra mellan lakanen, minska antalet aborter och samtidigt se till att läckaget minskar? Men jag tror att det finns en hel del att göra i utbildnings- och attityddelen. Och jag önskar framför allt att regeringens utredare åtminstone hade lagt lite av allt sitt krut på att fundera på frågan. Att bara skriva ut mer piller skapar bara nya problem.
3 veckor sedan
7 kommentarer:
Det där tycker jag är en viktig fråga gällande alla kemiska substanser som läcker ut och ger långvariga (allvarliga)konsekvenser.
Ja, absolut! Men läkemedlen är gjorda för att hålla och kommer att finnas kvar längre än kem i största allmänhet. Och det bekymrar mig att man inte ser det problemet när man föreslår att användingen av läkemedel ska öka.
Det var ytterligare en sida av saken jag inte tänkte på. Snart behover vi inga mediciner, bara vatten. Hormoner tex finns det nog av.
Det är verkligen en svår fråga! Hur mycket hormoner läcker ut via urinen om man tar ett "dagen efter piller"?
Elina - ja, typ. Det går att räkna ut hur många dygnsdoser vi får i oss via dricksvattnet. Än så länge är det det dock några få under en livstid.
Åsa - vet inte... Förmodligen inte så mycket. Kanske miljösmartare val än att käka piller varje dag... Men jag vet inte riktigt vad degenefterpillren har för övriga egenskaper och sammansättning. Och när man använder dem kanske inte miljön är överst på dagordningen.
jag röstade på dig idag; http://www.caminomagasin.se/nyheter/2009/06/16/rosta-fram-sveriges-framsta-inspirator
Vilket coolt sällskap du är i :)
Elin - many thanks! *smickrad*
Skicka en kommentar