lördag 6 juni 2009

Mot strömmen

Jag firade världsmiljödagen (i fredags) genom att prata på ett seminarium där det var folk som sysslar med att ha koll på detaljhandelsmarknaden. Förutom att det var en trevlig grupp på alla sätt, så kom det lite marknadsinfo. Om jag fattat allt rätt så ökade den ekologiska marknaden under kvartal 1 med mellan 25 och 40%, beroende på vad och var man mäter. En del mäter t ex i kronor och andra i ton. En del uttalar sig om hela marknaden och andra bara om vissa kedjor.

Jag har inte ännu sett några detaljer om vad som ökar och inte, men underhandssnacket har varit att tillväxten på mejerisidan har avtagit under våren. Mejeri är en relativt värdefull del av maten, så om det är så måste det varit något annat som stuckit iväg nåt hiskligt. Frukten? Brödet (knappast)? Fisken? Färdiglagat?

Hur som helst så är det nu i alla fall helt klart att trenden mot en allt mer ekologisk konsumtion har klarat den första delen av lågkonjunkturen. Jag hoppas sådär innerligt att det faktiskt är ett tecken på att breda lager av konsumenterna håller på att lägga om.

2 kommentarer:

Åsa! sa...

Det är ganska fantastisk vid tanke på att väldigt många människor fått det sämre ekonomiskt. Hoppas det håller i sig!
Tror att trädgårdsfolket har börjat tänka mera ekologiskt. Se på Mandelmanns trädgårdsprogram på fredagar, sånt påverkar!

Monica sa...

Jag tycker jag hör på min omgivning att fler och fler blir medvetna. Men tyvärr finns det fortfarande alldeles för många som betraktar mat som ett nödvändigt ont och därmed bara sikta på billigaste matkassen.

Related Posts with Thumbnails