onsdag 17 juni 2009

En stor dag?

I drygt två år har jag och min kollega Z på KRAV slitit och dragit i ett projekt som bytt namn och skepnad några gånger under vägen. Bitvis har det varit fråga om små klimattillägg till KRAV-reglerna, bitvis har det varit ett klimatmärkningsprojekt och till slut blev det nog ett klimatcertifieringsprojekt. Större delen av vägen har vi också haft andra partners med ombord och det har varit ett sjå att få alla att sitta ned i båten och ro något så när taktfast framåt. Projektet har vuxit och blivit ganska stort i termer av vetenskaplig grund. En och annan har försökt skjuta oss i sank. Människor har tagit ut sig fullständigt, och andra har fått slå knut på sig själva för att kunna komma överens. Några har stått pall hela vägen, andra har dykt upp på olika delar.

Så idag har vi gått i mål med en första stor grej. Vi har blivit överens om vad som ska krävas för att man ska få kalla något som kommer från växtolding, mjölkprod eller fiske för klimatsmart. Det som är lite tråkigt är att det är få som är riktigt glada - alla har fått ge med sig. En del tycker att vi skulle ha gått mycket hårdare fram. Andra tycker att reglerna kommer att peka ut vissa bönder och fiskare som klimatbovar i onödan. En del tycker att vissa grundkrav begränsar deras marknad alldeles för mycket. Andra tycker att det i grunden är förkastligt att ens diskutera ett nytt klimatmärke. På något sätt är resultatet alltså något som alla kan leva med, men ingen är så värst glad över.

Kanske är det viktigaste av allt att vi har identifierat vad som är de viktiga utsläppskällorna. Och att reglerna är tydliga med att dessa ska mätas och styras. Det innebär att det blir väsentligt lättare att skärpa reglerna när vi har kommit en bit på väg. Det faktum att arbete med dessa utsläppskällor kommer att ge en märkning, ett godkännande kommer helt säkert att ge en diskussion, som bitvis blir ganska frän. Också det är en enorm framgång - vi kommer att få en seriös debatt om viktiga saker. Det kommer att innebärta att reglerna förändras och att vi blir allt bättre på att producera mat som också är klimathållbar.

Men just nu känner jag mig lite som efter ett långlopp eller en stormatch. Tom. Men skillnaden mot idrotten är att det inte kommer upp ett resultat på tavlan. Är det vi har gjort bra nog? Jag hoppas det. Det känns som att det var en stor dag, men det lär dröja ett tag innan vi vet om andra tycker det, också.

6 kommentarer:

Gunnar Rundgren sa...

Jag håller just på att skriva en artikel om de ekologiska reglerna för Stilla Havet. De har några regler vad gäller klimatet - inte så konstigt eftersom de riskerar att försvinna bokstavligt talat. Men i slutänden så är "reglerna" mer som rekommendationer.

Jag tillhör skeptikerna vad gäller hur meningsfullt det är med klimatmärkning. Tror att det helt enkelt är alltför komplicerat och att konsumenten som kör bil för att köpa de klimatmärkta produkterna är ett större problem än varorna hon (oftast en hon) köper.

Koldioxidexperiment sa...

Grattis, eller nåt.

Det ska bli spännande att se vad som händer med detta framöver, om det kommer att kunna hjälpa mig att hålla nere mina koldioxidutsläpp.

Det hade varit intressant om du vill skriva nåt om ert arbete i relation till det internationella arbete som pågår med Carbon Footprints.

Johan sa...

GR - intressant med stilla havsreglerna. Hde inte koll på dem.

Nu blir det inte en enskild märkning (för KRAVs del), utan en allmän skärpning för alla KRAV-anslutna. Jag tror, möjligen i motsats till dig, att alla måste göra vad de kan. Bönder, förädlare och transportörter måste göra sitt. OCH konsumenten måste göra sitt i form av kost och transport. Själv tar jag för det mesta cykelsläpet och tycker det går utmärkt.

CO2-exp: Ja, det var en bra idé. Ska försöka få ihop något tänkande kring det.

Monica sa...

Det tar säkert tid att komma "till vägs ände" vad det gäller sånt här och det ni gjort är säkert ett ordentligt kliv ur startblocken. Någonstans måste vi ju börja och ni måste ha gjort ett hästjobb! Så ett Grattis är på sin plats!

Gunnar Rundgren sa...

Johan, klart att alla skall göra vad de kan! Men det betyder ju inte att alla handlingar skall vara baserade på regler och certifiering. Vissa saker passar bra att reglera och påverka på det sättet andra saker passar mindre bra.

Johan sa...

Monica - Tack!

GR - jo, visst har du rätt även där. Jag tror det finns en hel del som kan reglas i produktionen och förädlingen. På klimatområdet finns det en del träskmarker som det är tveksamt om de lämpar sig för regler. Men mycket går ändå. Från butiken och till konsumentens mun är det i princip omöjligt att komma med regler. Men det behöver hända mycket där.

Related Posts with Thumbnails