tisdag 23 juni 2009

Gammal ost

För ett tag sedan beklagade jag mig för S. "Det finns inga KRAV-ostar som är något vidare roliga", stönade jag. "I alla fall inte vanliga bruksostar. Ingen eko-brännvinsost. Bara tråk-eko-billinge och gummi-KRAV-herrgård". S skrattade och förklarade att jag inte har fattat vitsen med datum-märkningen på ostar. Den betyder ju öppna absolut inte före, lagra helst ett år! Jag skrattade lite fånigt... javisst serru. För de lär ju inte bli mögliga, eller så...

Så började jag känna mig lite dum. Det är klart att ost kan sparas länge. Moderna förpackningar är ju lika lufttäta som vaxet kring helosten. Och inte lär det vara mycket mögelsporer på mejerierna. S berättade att han kanske köper en ost i månaden, men att han alltid lägger den längst bak i sin lilla osthög. Och så flyttar han fram de andra tio till femton bitarna. Den längst fram är alltså ett drygt år efter bäst-före datum, och berättar S, börjar ostarna bli intressanta.

Så nu har jag börjat på samma samling. En billinge och en herrgård. Båda KRAV-märkta. Båda helt ointressanta i lagringens början. Bäst före var i början av juni, och än syns inga mögelangrepp eller liknande. Möjligen är de lite fastare. Jag har vänt på dem ett par gånger.

Om ett år blir det besked om de blev någe bättre. Till dess får jag väl köpa på mig en ost eller två i månaden, utan att äta. Och fortsätta mitt lilla korståg mot den kollektiva bäst-före-dumheten som har drabbat svenskarna. Det slängs massor av prima mat bara för att ett teoretiskt datum har passerats...

10 kommentarer:

Lena sa...

Låter verkligen intressant! Själv är jag ganska glad i tråkostarna.. ;) Men en jättebra grej, absolut!

Elin sa...

och på ett år har du 24 ostar i kylen! Jag antar att ni har en större kyl än vad vi har :)

Castellis gorgonzola är fö KRAV-märkt och riktigt god...

Gunnar R sa...

om man nu skall vara glädjeförstörare (som fd mejerist!) så var det ju det där med plast och hormonliknande ämnen du skrev om för ett tag sedan......Jag säger inget mer.

Monica sa...

Men att planera sitt ostätande evigheter i förväg... Jag vill ha KRAV-märkta ostar som är goda NU!

Johan sa...

Lena - då lever du i en enklare tillvaro än mig! Grattis.

Elin - japp, så jag har köpt en kyl till... Närå. Jag vet, det blir ett problem. Men vi har en kall källare också. Hm. Nåja, den tiden den sorgen.

Och märkligt nog finns det ängder av goda dessert- och lyxostar som som är KRAV-märkta. Men jag är mer ute efter god frukostost just här.

Gunnar - ameh! Vad skulle du komma med det för??? Men jag trodde att det var mest PP och PE i ostförpackningarna och att de var fria från mjukgörare. Hm. Får skriva till Arla och fråga.

Monica - japp, "allt nu" är tidens anda. Men den som väntar på något gott... Nej, allvarligt, det är klart jag håller med dig. Men i väntan på att någon fattar det får man försöka bäst man kan.

Johan sa...

Gunnar R - Nu har jag fått hjälp av Kristina på Arla Forum... Förpackningarna är gjorda av Polyeten (PE) och Polyamid. Ingen av dem innehåller mjukgörare. PE'n tror jag är OK. Lite osäkrare på polyamiden, men tror att det är själva tillverknignsprocessen som är problemet där, inte plasten i sig.

marica sa...

Allt som ifrågasätter den vansinniga bästföre-hysterin får stöd av mig. Jag tror att den bortkastade maten är en stor och viktig fråga för framtiden. Om man samtidigt får t ex godare ost så är det ju bara att gratulera. Du får testa dig fram. Det kanske räcker med sex månader för att få en smakfull frukostost.

Hule sa...

Vilken bra idé! Skulle det bli lite mögelväxt på ostarna är det ju inget värre problem så länge det handlar om hårdost. Skär bort det mögliga och en centimeter runtomkring så är det ingen fara.

Wannebebondjantan sa...

Den som väntar på något gott väntar inte för länge... men sååå länge? Måste nog medge att jag köper ost som inte är kravmärkt - vill ju ha god smakrik ost. ooops, syndigt men ack så gott!

Johan sa...

Marica - då är vi två, åtminstone.

Hule - nej, precis. Och en del ostar odlar man ju tillochmed mögel på...

Wannab - nej visst, jag gör ju lite lika dant. Men vill sluta. Så nu lagrar jag. Får se om det funkar.

Related Posts with Thumbnails