söndag 14 juni 2009

SJ SJ Gamle vän

Hela sommaren kör SJ direkttåg ToR Stockholm-Bohuskusten. Nu är det verkligen inga problem för Stockholmarna att komma direkt till riktigt salta och turkosa bad. Jag åkte premiärturen från Strömstad, och gladde mig åt att allt funkade så bra och att SJ ligger ganska långt framme med rEko-tänket. Utan att be om det får jag KRAV-godkänt kaffe, bregott och Rättvisemärkt vin. Medan jag åker bekvämt, snabbt och mycket klimatsnålt tåg. Bra gjort SJ, gamle vän!

Det blev en rakettripp ToR Strömstad för mig den här helgen. Det har varit en intressant upplevelse. Strömstad (längst upp i Bohuslän) är ju ett trevligt ställe, och det verkar vara ett av de få ställen i landet som haft riktigt sommarväder den här helgen. Så jag har suttit på en veranda och sett sälar leka/bråka, känt fin sand mellan tårna och sett att kaprifolen snart börjar blomma. Men det var mest förväntat. Det intressanta var själva resan.

Den 14:e juni blir det sommar i kollektivtrafiksverige. Det innebär att när vi åkte till Strömstad igår, så blev det byte till en trång och svettig buss i Göteborg. På vägen hem går det dock X2000 direkt från Strömstad till Sthlm C. Jag vet inte om ni har varitr i Strömstad, men det är ingen jättestad. Stationen är gammal, men i princip ur bruk (har blivit pub/pizzeria). Bangården... ja, slutet på Bohusbanan då, är minst sagt mager. Det är fortfarande skarvar mellan rälsen här och slipersarna är fortfarande av trä. Måsar skriker, massor av norska småbåtar i hamnen. Att se X2000 stå där känns... ja det känns som att det är SCA (Society for Creative Anachronism) som har ordnat något jippo. Det ser så... malplacerat ut.

Sprang förresten på en bloggande konduktör - och här kan ni läsa hans mattips för Strömstad! Lite intressant det, också.

Men det är ju genialt, egentligen, nu kan Stockholmarna ta bekväma X2000 rakt ut till Bohusläns klippor och bad. Bussar och båtar är synkade och klara. En kvart efter att man kommit till Strömstad kan man med buss 895 vara på en fullkomligt bedårande strand som heter Capri (!). Och där var vattnet idag klart, salt, turkost och... 15 grader varmt (men DET blir bättre). Bra gjort SJ!

På vägen hem visade det sig att en 1 klass biljett kostade en hundring mer (sent ute, det var dyrt hur jag än gjorde), det kunde det vara värt för fem timmar, tänkte jag. Då får man ju internet på köpet. För ytterligare 90 kr kunde man få en varm middag serverad. Jo, tänkte jag, det är väl vad det kostar i restaurangvagnen i alla fall. Så strax efter Uddevalla serverades middagen; varm huvudrätt, kall sallad och efterrätt. Och skulle jag vilja ha lite vin? Jo, ja, det kunde jag väl kanske kosta på mig. När jag tittar närmare på det hela, inser jag att SJ har kommit rätt långt med sin ekologiska mat; inget stod ut som långväga fluget. Kändes rätt säsongsanpassat. Smöret till brödet var visserligen prtionsförpackat, men det var KRAV-Bregott, alltså riktigt smör. Och det är första gången jag ser den förpackningsstorleken. Vinet var Rättvisemärkt och jag vet sedan tidigare att t ex allt kaffe är KRAV. Och utan åthävor, liksom självklart. Bra gjort SJ!

Och till på köpet gick tåget i tid och nu när vi passerat Herrljunga är vi fortfarande i tid, personalen är trevlig och försöker lösa problem jag inte ens visste fanns. Allt funkar. Jag får god ganska ekologisk mat och åker tvärs över Sverige på en tesked koldioxid. Bra gjort SJ!

4 kommentarer:

Monica sa...

Vilket listigt drag att köra direkttrafik mellan Stockholm och Strömstad! Och vad roligt att det funkade så bra. Jag vill så gärna åka tåg men det är oftast så ohemult mycket dyrare än att ta bilen om man inte köper biljett en evighet i förväg. Det är inte klokt.

Gunnar Rundgren sa...

Frågan är om man kan ta med hojen? Det är annars ett stort problem med tågen (säger den luttrade cyklisten)

Katarina sa...

Åh, vad trevligt att du redan har recenserat tåget! Själv tänkte jag också åka dit då vi har sommarstuga i närheten. Det känns bra iaf att turen redan är åkt så vet jag vad jag har att vänta mig :)

Johan sa...

Monica - visst är det listigt. Hoppas bara Stockholmarna fattar hur bra de fått det!

GR - nä. Där tog det roliga slut. Då får man nog ta mjölkpallståget. Tror det funkar på långsamtåget Sthlm-Gbg, och därefter lokaltrafikens tåg. Men då tar det MKT längre tid.

Katarina - vem vet, vi kanske har krockat i kön på Domus i Strömstad?

Related Posts with Thumbnails