torsdag 22 januari 2009

Nyårslöften; utmanad, uppföljd och målsatt

Bloggen Vi Visar Vägen vill mäta musklerna i miljöbokslut för 2008. Faktum är att det också är dags för uppföljning på målen för 2009, som inspirerades av Matälskarens upprop, som kommit åter i år igen.

Uppföljning:
Mål 1: Dra ned nötköttskonsumtionen, och öka bönkonsumtionen. Resultat: stolpe in. Jag har börjat göra stopp vid bönhyllan och lassa ned olika sorter. Men har nog inte lyckats fullt ut med att dryga ut nötfärsen. Köpte en älgkalv på hösten som minskade inköpet av nötfärs. Men viltkött visade sig inte heller klimatgratis.

Mål 2: växla från nötkött till kyckling och mer KRAV-kyckling. Resultat: uppfyllt.

Mål 3: minska matspillet i familjen. Resultat: uppfyllt. Men det bästa tipset kom i slutet på året; någon matskribent tipsade om att göra wok av rester. Nästan allt går att röra ihop och steka på. Blanda ut med lite nudlar eller strimlad vitkål.

Mål 4: tänka ut tre enkla sätt att öka användningen av vitkål. Resultat: fiasko. Har helt enkelt inte kommit på något bättre än sallad typ pizzasallad och vitkål som bas i wok.

Mål för det egna hushållet för 2009:
  1. Vi ska införa vegetariska dagar i familjen.
  2. Mängden KRAVmärkt kyckling och fisk ska öka på bekostnad av annat kött.
  3. Vi ska genomföra ett par strategiska renoveringsåtgärder som bör minska energianvändingen i vårt hus.
  4. Inte flyga på fritiden.
  5. Få fart på frukt- och gröntproduktionen i trädgården. Kanske skaffa ett par bikupor.
På jobbet kommer vi att jobba vidare med klimatprojektet. Om vi kan lyckas komma fram till någon form av certifieringssystem som kan identifiera den klimatsmarta maten, så vore det inte så dumt. Vi har sedan november 2008 ett certifierat miljöledningssystem och ska bland annat hålla oss under 600 kg CO2 per årsarbete. Det ska nog gå bra, men vi får anstränga oss lite.

6 kommentarer:

Annie sa...

Väldigt bra målsättningar tycker jag! Inte för mycket och inte för lite.. Det ska bli intressant att se med eran klimatmärkning, jag är främst nyfiken på hur det överhuvudtaget ska gå till med tanke på hur många faktorer man man måste räkna med, men OM ni lyckas med ett bra och trovärdigt system är jag den första som står och hurrar!

Lena sa...

intressant!
ett tips med vitkål är att stuva, stuvad vitkål är hur gott som helst! annars går det att använda i det mesta, jag brukar ha det i alla möjliga grytor, extra gott är det i korv stroganoff!

Johan C sa...

Annie - ja, det är verkligen inte enkelt, vare sig rent sakligt eller så att säga politiskt. Men jag tror att det kommer att gå. Inte allt på en gång, men ett rejält kliv framåt på flera fronter i år.

Lena - vitkål i stroganoff... ja, där ser man. Stroganoff blir det ju här hemma ibland, så jag får testa!

Lovisa sa...

Heja heja! Låter som bra mål att sträva mot. Ang. vitkålen, man kan använda den att göra vegetariska dolmar med, som fyllning i vårrullar och göra en varm sallad smaksatt med sambal oelek. Hepp! :-)

Johan C sa...

Kåldolmar! Det borde jag ha tänkt på. Hm. Hur fylla? Kanske göra en röra med bulgur och välkryddade, finskurna kycklingbitar? Eller helvego? Hmm. Det kan nog bli nåt av de här.

Theréz sa...

Mycket bra mål :)

Related Posts with Thumbnails