måndag 19 januari 2009

BioFach, i år igen


Nu har det till sist blivit klart att jag har dragit årets vinstlott på jobbet: jag blir en av de som får åka till BioFach i februari! Det är verkligen en av eko-årets höjdare.

BioFach är världens största eko-mässa och eko-kongress. I år är det tydligen nästan 3 000 utställare i tio hallar. Man väntar sig 46 000 besökare från 124 länder. Mässan går i Nürnberg i Tyskland, så det är mycket tyskt, men runt två tredjedelar är internationellt. Kongressen brukar ha ett hundratal seminarier, grovt ordnade i lite olika teman. Såvitt jag har förstått är temana i år Fair Trade, Textil, Kosmetika och ytterligare kanske något. Själva mässan är uppdelad i hallar och undermässor. Såvitt jag förstår är det i år två undermässor Vivaness (kosmetika) och Weinhalle (vin). Därtill paviljonger för oljor, med mera, med mera.

Storleken på det här eventet är naturligtvis svår att ta till sig, men det är också en del av kicken; det är som att uppleva eko-floden, mitt i den. Det är så synlig vilken rikedom av grejer och kunskap det finns. Hur många människor som är direkt engagerade i att få marknaden att fungera. Mitt i allt det här är det svårt att värja sig för alla uppslag och idéer och hålla fokus på det som är ens eget uppdrag.

Det är också intressant hur en ekomässa har blivit så stor att det är svårt att få tag på hotellrum. De som finns är svindyra. Jag försökte boka nattåg till Nürnberg. Det gick inte; nattågen dit är fulla, så vi måste flyga. Suger fett, men vad ska man göra?

Förra året gjorde jag ett försök att liksom direktblogga från mässan några gånger om dagen, för att liksom få ur mig allt. Kunde vara kul att testa igen.

I år blir det sedan en smällkaramell till; EkoNord och Nordic Organic Conference i Göteborg i maj.

Apropos flyga är det en annan grej som är intressant: när nattåget är utsålt till fullpris. Samtidigt rear flygbolagen bljetter. Att flyga ner kostar under en tusenlapp. Det måste vara så marknaden ser ut när folk väljer tåget, kosta vad det vill. Frågan är om järnvägen kan möta efterfrågan?

12 kommentarer:

Annie sa...

Åh, jag är SÅ avis! Du måste verkligen rapportera :)

Angående tåget så tror jag att det är precis som du antyder: det kan inte möta efterfrågan. Ska vi på allvar försöka göra något för en miljövänligare transportsektor krävs en utbyggnad av järnvägen och gärna en som är anpassad för höghastighetståg.

Lena sa...

Roligt att du får åka, har KRAV någon monter iår?
Jag jobbar med Organic Africa Pavilion, som Grolink anordnar, vi finns i hall 4, monter 340-440, vilket du kanske redan vet?
Och jag håller med, det är så stort att det är svårt att ta till sig, men otroligt häftigt och intressant. Jag har nästan vuxit upp med det och kan inte tänka mig ett år utan att åka dit, jag tror jag varit där varje år sen jag var 14 eller så.

Trädkramaren sa...

Hej Johan! Jag råkade ramla in här genom NickeKocks blogg. Mycket intressant. Tack för tipset om EkoNord. Det kanman ju faktiskt påverka sjäv om man kan åka på eller inte. =) Och har man riktigt tur kanske man tillockmed kan boka en tigbiljett till Göteborg! Mvh Linn

Anki Sundin sa...

Upplyftande med mässor i ekologins tecken.
Det jag saknar i Sverige är vad som tydligen ska finnas i Tyskland - affärer med enbart (motsvarande) krav-produkter som är fairtrade-märkta, miljövänliga och icke djurtestade. Det skulle vara en lättnad att kunna köpa allt utan att behöva läsa på innehållsförteckningen, kontrollera att förpackningen har rätt märkning och försäkra sig om att producenten har fått skäligt betalt för sin vara.

Anonym sa...

Vad spännande, grattis!
Du kanske kan kika på det där med miljökompensation på flyget? Jag försökte i brådskan till Moskva köpa/betala den avgiften men det var inte helt lätt. En massa klickande och uträkningar. Det hade ju varit lätt om man får frågan vill du miljökompensera för si och så många pengar? och klicka antingen ja eller nej?

Anonym sa...

PS... jag valde dig som favvo på aftonbladets bloggsite :)
Jag vill ju att du ska få många läsare!

Johan C sa...

Annie - ja, på något sätt måste man ju liksom tanka av sig under mässan. Annars tar det stopp, eller så spricker man...

Lena - njae KRAV kommer nog att köpa in sig på ett hörn i exportrådets monter om jag fattat det rätt. Räkna med att jag kollar in Organic Africa Pavillion. Blir den lika stor i år? Sedan är jag lite avundsjuk på din uppväxt...

Linn - klart du ska till Gbg. Jag tror det blir en nära-biofach-upplevelse...

Anki - jag håller med dig. Samma grej i UK - där finns också rätt gott om rena ekoshoppar. Men det kommer fler här i SE. Hitta en nära dig och stöd den. Här i Uppsala finns Tant Grön (även om den ligger helt åt fanders), Hippihäxan (se bloggrulle) driver en i sin stad, osv.

PQ - ja, vi kompenserar alla våra utsläpp av koldioxid på KRAV, rutinmässigt. Glömmer bort exakt vad det är vi köper nu, men det har varit träd, vindkraftverk, fotdrivna vattenpumpar, mm. Men ändå, man vill ju liksom inte släppa ut något in the first place. AB - oj då, det var tusan. Tackar för komplimangen.

kari sa...

Ja det skall bli en stressig vecka, men visst är det häftigt. Alla som kommer måste komma till Africa Pavilion 500m2 med 14 länder Hall 4:340-440, ni kan inte missa den, sedan kan man sätta sig i soffan Grolinks monter mitt imot och prata lite ochså Hall 4 monter 551. Rekomenderar Africa Pavilion, det finns mycket spännande produkter där!!!

Lena sa...

ja, som kari sa så är montern lika stor iår, 500 kvadrat.
så det är mycket jobb med den! och javisst, min uppväxt har gett mig mycket, det kan du ge dig på! :)
i vilken hall är exportrådets monter?

Johan C sa...

Lena - hall 3, tror jag.

Ekologiska barnkläder sa...

Jätte fint.

Johan sa...

...

Related Posts with Thumbnails