onsdag 21 januari 2009

Barack Obama satsar på ekologiskt

Jag har tittat på Barack Obamas politik avseende ekologisk produktion. Det är uppmuntrande läsning, så nu kan det nog bli åka av. Ekologisk produktion ska nu stimuleras i USA. I första hand genom åtgärder som sänker kostnader för certifiering och hanterar orättvisor inom försäkringarna för lantbruk. Indirekt gynnas ekologisk produktion genom att familjeägda lantbruk ska skyddas, det ska inrättas incitament för att skydda miljön på den egna marken, och det blir väsentligt tuffare regler för USA:s beryktade djurfabriker. Därtill kommer ett system för märkning med ursprungsland. Det sista kan man diskutera om det är bra eller inte, men att matens ursprung och kvalitet tillmäts större vikt är bara bra.

Jag har tidigare försökt förstå var McCain (kommer ni ihåg honom?) och Obama stod angående ekologisk produktion. Jag försökte söka i miljö- och hållbarhetssammanhang. Utan lycka. Men nu har jag hittat president Obamas politiska deklarationer och hittar området "rural", kanske närmast vårt begrepp landbygdsutveckling. Där är det betydligt klarare besked. President Obama vill:

Stärka skyddet för familjeägda gårdar. USA har problem med att gårdar drivs av jätteföretag som inte har något intresse av att hålla bygden levande. Dessa företag tenderar också att känna inget eller nästan inget för de djur och den natur de förvaltar. Det tro jag är bra. Amerikaner är som människor är mest. Om bönderna äger sin jord och sina djur ökar möjligheten till mer hållbart jordbruk.

Betydligt tuffare regler för djurfabriker. De största svenska besättningarna är små med amerikanska mått mätt. Djurskyddsregler av svenskt snitt finns inte i USA. Så när vi talar om factory livestock farms, så är det inga roliga historier; små ytor, dålig mat, tillväxthormoner, mm. Det verkar som att Obama vill röja upp i det här. Verkligt goda nyheter!

Uttryckligt stöd för ekologisk och regional matproduktion! Obamas administration vill hjälpa eko-bönder med certifieringskostnader och försäkringsorättvisor. Tillsammans med program för att skapa incitament för markägare att skydda sina värdefulla marker och ett annat program för att skydda och utveckla småföretagen på landsbygden, så ser framtiden betydligt ljusare ut för de amerikanska eko-bönderna och därmed för dito konsumenter. Möjligen hade man kunnat hoppas på rättsligt stöd för att skydda sig mot Monsanto och andra GMO-monster.

Ett system för usprungslandsmärkning. Ursprungsmärkning är ett tveeggat svärd. Å ena sidan hjälper det konsumenter att fatta upplysta val. Å andra sidan är dessa val inte alltid så upplysta, och då kan de slå mot fattigare regioner. Statistiskt sett lägger amerikanen en mycket liten andel av sina utgifter på mat. Det känns som att det vore bättre för världen om fattiga länder hade goda möjligheter att exportera till USA, utan att hindras av matpatriotism. Å andra sidan förstår jag att familjegårdarna i USA inte har det så lätt och behöver all hjälp de kan få.

Bilden har jag lånat från Vita Huset i Washington DC. Hoppas jag inte får Secret Service på mig för det...

6 kommentarer:

Anonym sa...

Oj, vad roligt! Jag länkar det här inlägget i min blogg, det är okej va?

Anonym sa...

Jag tror att Obama kommer att bli en riktigt bra president!

Joakim sa...

Bra blogg. Hit kommer jag återkomma.

Jag har nu kommenterat din kommentar :) gällande E-nummer.

Ha De Gott Joakim

Johan sa...

Lena - ja, självfallet.

Lina - jag hade liksom ledsnat på hela presidentvalscirkusen, men när jag studsade runt i Obamas "agenda", så fick jag plötsligt för mig att USA kanske kan bli en mäktig positiv kraft i världen. Igen, eller till slut.

Joakim - tack för beröm! Ska kolla vad du skriver.

Anonym sa...

Jag hoppas och tror försiktigt på Obama. Klart är att han är BRA mycket bättre en Bush, och jag tror att han har fattat att han måste ta hållbarhetsfrågan på allvar om han vill ha Europa i ryggen. Det återstår att se hur mycket praktiska förändringar han är beredd att genomföra och jag är förväntansfull på vad som komma skall!

Johan sa...

Hm, ja, återstår också att se vad som händer när trycket på att exploatera Alaska och bygga massor med kärnkraft blir större. Men det här är ju MYCKET bättre än alternativet; McCain/Palin. Med dem vid rodret hade världen tvärsäkert blivit en sämre planet att bo på.

Related Posts with Thumbnails