Förra gången (september 2007) mässan Interfood kördes i Göteborg gjorde Svenska Mässan och ett antal partners ett försök med en eko-hall. Försöket slog väl ut, och i år blir eko-hallen en egen undermässa med namnet EkoNord. Den stora skillnaden mot förra gången är att mässan nu gör en ansträngning att täcka mer av Norden, inte bara Sverige och i synnerhet västsverige, som var fallet senast.
Dessutom gör CUL på SLU ett försök att samordna sig med sina nordiska motsvarigheter och kör en ambitiös konferens parallellt med mässan; Nordic Organic Conference (NOC). Tanken är att det inte är riktigt samma målgrupper för mässan och konferensen, men att man på det här viset skapar en tillräckligt stor massa av eko-events på en gång, så att veckan blir intressant. De som man vill ska bli intresserade är givetvis kunder av olika slag, men också konsumenter och en internationell publik.
Denna vecka blir lite av KRAV-klimax i år. Jag tror knappt det kommer finnas någon som kan svara i telefon på kontoret den veckan. Frågan är om någon kommer att sova heller. Förutom att vi har en ambitiös monter, så är vårt särskilda uppdrag att försöka få till ett intressant seminarieprogram inne på mässan. NOC kommer att hantera mer komplexa frågor och djupare diskussioner, och i synnerhet försöka få vetenskap och praktiker att mötas. Seminarierna inne på mässan ska passa folket på mässgolvet bättre; kortare, matnyttigare (i meningen affärer) och på ett sätt enklare.
Nu har kollegan M bett att få prata med mig om vad som skulle vara intressant att köra i det här seminarieprogrammet. Sådant här går jag igång på, så jag har massor av idéer. Tänkte lägga upp några förslag här, och se om det är någon som vill kommentera eller föreslå något annat.
- Känn skillnaden på eko och konventionellt - smaktest med guidning
- Kopplingen mellan eko och slow food - föredrag o diskussion
- Den ekologiska kocken - praktiska tips för hur man får det att funka i ett krogkök/storkök/skolkök - föredrag o diskussion
- Hur man fasar ut fisk och skaldjur som inte är miljömärkta - tips för inköpare i privata och offentliga organisationer
- Hur får jag tag på KRAV-märkta tyger? Vägledning för mindre tillverkare av ekokläder.
- Inköp från och export till Tyskland/UK/Italien/USA - föredrag med personer från resp marknad.
- Afrika är möjligheternas kontinent - så får du fatt på de spännande ekologiska varorna. Föredrag och exempel.
Bilden av Marie på Mälarchark i säljartagen har jag lånat av Svenska Mässan.
4 kommentarer:
Ett tips är Cecilia Solér, doktor i Hållbar Marknadsföring på Handelshögskolan i Göteborg. Hon är en duktig föredragshållare på både svenska och engelska och har koll på konsumtionsmönster hos etiska konsumenter och hur man kan arbeta för att få fler att konsumera hållbart.
bra ämnen, borde dra folk. Jag tror att smaka, lukta och lyssna är en god komination man kan använda i samband med alla dessa ämnen. Skulle vilja ha en riktig ung konsument som berättar om varför han/hon köper ekologiskt och gärna ger en känga till den äldre generationens snålhet och dumhet, både i sitt köpbeteende och i resursanvändande
Sarah - Solér. Hm. Kanske det ja. Hon kanske kan prata om LOHAS.
Kari - jag tror det är lite skillnad på fackdagarna och konsumentdagen oxå. Men det klart att det kan förväntas vara en hel del kökschefer i görningen här och de borde just vara intresserade av kvalitet i smak o lukt. En ung, arg, ekokonsument... ja, kanske det ja. Kanske i kombination med Solér, liksom.
Bara din beskrivning får mig att vilja åka! Jag skulle gärna vilja höra något typ av framtidsseminarium, det skulle vara intressant att höra om era egna visioner för KRAV.
Skicka en kommentar