tisdag 15 september 2009

Mangolddolmar med fiskfärs

Hippihäxan försökte häromdagen förklara vad fenomenet recept betyder i hennes verklighet. Här kommer ett recept som jag försökt ställa upp efter hennes metodologi;

Låt säga att du en vacker septembereftermiddag råkar sitta inne med en knippe mangold, kanske till och med i lite olika färger. En snabb inspektion i visthuset visar att du har ett block KRAV-torsk. Lite ägg, mjöl, mjölk, peppar, salt och smör har du nog också. Fattas det ägg, får du väl ta mera mjöl. Och visst har du potatis?

Då skulle man kunna tänka sig att dra ihop en utsökt middag ungefär så här:

Tag en knapp dl vetemjöl, och vispa ut med mjölk tills det blir en ganska tjock liten smet. Skär torskblocket (tinat) i kuber. Kvarna över lite svartpeppar. Lite salt eller örtsalt blir bra också. Fram med stavmixern. Zing! Zing! Rör i lite smält smör. Fiskfärs.

Skär av stjälkarna på mangolden. Koka upp en typ en liter vatten i vattenkokarn. Lägg mangoldbladen i en stor kastrull, slå över det kokande vattnet. Salta lite. Sätt på spisen och vänta någon minut.

Tag upp bladen ett och ett, lägg en klick fiskfärs på, gör små paket, lägg i ugnssäker form. Slå över lite vätska. Överblivet vitt vin blir bra. Eller kanske lite krossad tomat? Eller både och? Kör in i ugnen i, pja, 175-200 grader.

Under tiden; lägg mangoldsstjälkarna i förvällningsvattnet (de blir fattigmanssparris), gör potatismos. Se om du inte hittar några fräscha grönsaker till. Tag ut dolmarna efter sådär en halvtimme, tiden beror på hur stora dolmar du gjort.

Servera moset (eller stampet), de varma mangoldstjälkarna (med lite smör och kanske citron på), dolmarna och grönsakerna. Spräck en ekologisk 2,8-pilsner. Mmmmm - tisdagmiddag!

4 kommentarer:

hippihäxan sa...

jag är imponerad :)
Bättre än den nordatlantfiskade torsken som styckats i Kina, jag serververade på förskolan i tisdags :(

Johan sa...

Jag skickar energi till dig i ditt korståg att lyckas med maten på förskolan!

marica sa...

Härligt när man utgår från det som finns hemma. Eller det som ser färskt och läckert ut i butiken just denna dag. I stället för att slaviskt följa recept. Rune Kalf-Hansen brukar också förespråka detta matlagningssätt. Om fler tänker så kanske vi kan komma ifrån behovet av att allt måste finnas tillgängligt alltid. Fram för ett säsongsanpassat kök!

Alexandra sa...

Utsökt! Det bästa jag har ätit på väldigt väldigt länge. Tack Johan!

Related Posts with Thumbnails