fredag 22 februari 2008

Fredagsfest


På fredagseftermiddagen och efter mässans stängning var det stora mingelkvällen. Flera av de stora montrarna hade receptions. Årets temapaviljong, Organic Africa Pavillion, hade ordnat med en skön kombo som underhållning; kongas och violin. Det lät inte alls alls så konstigt som det låter. Snarare som två smaker som gifter sig. Som äpple och kanel, ni vet. Det finns knappt på samma plats på jorden, men de bildar en underbar kombination.
Det är märkligt, men man ägna mycket tid åt att prata med svenskar här, som man inte får tillfälle att prata med hemma. I afrikapaviljongen pratade jag med en skånsk KRAV-lantbrukare som hade ett biogasprojekt på gång. Det lät jättespännande. Det finns en del principiella problem med biogas från ett eko-perspektiv, men det är mest fråga om hur man väger olika principer mot varandra (levande jord, livsmedelssäkerhet, kretslopp osv). Att biogas är smart för recirkulationen är det väl ingen som tvekar på.
På IFOAM:s reception spenderade jag en hel del tid att prata om det spännande initiativet Nordic Organic Conference, NOC. Jag tror stenhårt på att Norden kan bli ett nordligt power house för ekologiskt, men för att lyckas med det måste vi slå våra påsar ihop. Var för sig är marknaderna inte stora nog, forskningen inte omfattande nog och de frivilliga resurserna stora nog. Jag hoppas att vi kan få acceptans för detta hos de nordiska grannarna, så att 19-22 maj 2009 blir en riktig eko-fest Í Göteborg.

Inga kommentarer:

Related Posts with Thumbnails