fredag 27 november 2009

Nitritfri eko-skinka vanligt i Finland

Jag har haft lite kontakt med några eko-kollegor i Finland på sistone. I Finland har man inte samma tradition av att skinka ska vara rosa. Att få tag på rimmad (men okokt) skinka utan nitrit till jul är inget problem. Det gäller även för eko-skinkor. Kan vara ett tips för den som evt ska till Finland innan jul.

Jag kan inte så mycket om den Finska eko-marknaden (om någon skulle vilja dyka djupare i tillgängligheten), men ett tips är att gå via bloggen Organic Food Finland.

Och så kan jag tycka att Änglamark kunde vara lite modigare och köra nitritfritt, nu när själva grisen i jul-skinkan ändå är KRAV-godkänd. Jag har jättesvårt att förstå att det ska funka utan nitrit i Finland, men inte i Sverige.

Apropos grisar: kolla de här sköna bilderna från en KRAV-bonde i somras! (Bild från Jennys blogg). Ni vet väl att skillnaden mellan eko-grisar och KRAV-grisar är att KRAV-grisarna inte bara får gå ut, de får beta och böka också?

8 kommentarer:

paljettenq sa...

Jag tycker ådet bestämdaste att julskinkan ska vara grå och gärna en smula torr..(senapen blir så god på den då) jag har växt upp med den hemkokta skinkan och tycker det ser konstigt ut med rosa julskinka. :)

Wannebebondjantan sa...

Bra inlägg och viktig. Varför skulle inte människan i Sverige klara av något gråare skinka? Vi har ju hittills haft egen skinka men inte i år... kanske att vi äter kalkon istället... egen kalkon! :-)

Jeppe sa...

Apropå något helt annat, roligt att du också läser "hårt väder till havs". Jag tar fram mitt ex ibland när jag saknar seglingen... Jag gillar speciellt sista "stormberättelsen" i senaste upplagan. Härligt att en båt från 60-talet på 10 meter klarar de tuffa tag de utsätts för i sydatlanten. Känns skönt att veta att bara man är väl förberedd och har lite erfarenhet så klarar man de flesta stormar. Såg också att ni säljer er Omega 28:a, får man fråga vad det kan bli för större båt? :)

Emma sa...

åh det var härliga grisbilder, och vad skönt det är med lite andra bilder för att väga upp eländet! mannautställningen har en fin (fast väldigt dålig kvalitet tyvärr) film om ekologiska grisar, om hur de bygger kojor och hur lönsamt det faktiskt är "trots" ekologisk vinning samtidigt. googla mannautställningen så får man snoka sig fram till videon via hemsidan...

Linn sa...

=)

Johan sa...

PQ - men var får du tag på den, då?

Wannabe - ja, man undrar. Men kalkon undviker jag. Det är den absolut konstigaste fågel jag har stött på. Det kan aldrig vara bra att äta sådan... ;-)

Emma - tack för tips! Har hört mycket bra om den utställningen.

Jeppe - precis; "bättre börda än mycket mannavett bär man ej på vågen", som det skulle kunna ha stått i Havamal. Ny båt... ja, alltså vi skulle gärna ha ståhöjd i en större del av båten, akterruff och en toa som man kan stänga om sig i. Då landar man runt 33-36 fot. Vår plånbok indikerar att vi kanske kan ha råd med en 80-talare. Våra polare har en Scamnar 35. Jag drömmer om en HR 352.

paljettenq sa...

*hepp* Man kokar och griljerar den själv helt enkelt.
(Man får börja i tid)

Johan sa...

Aha... du menar helt enkelt lite överkokt, sådär på finskt vis. Jojo, men hur får du den grå, då? Färgar med lite tusch i grytan? ;-)

Related Posts with Thumbnails