Havremjölk, solhavre eller Oatly är däremot betydligt klimatbilligare. Dessutom kräver den inte kylförvaring. Man kan ersätta mjölk med havremjölk rakt av. Det blir lite annan smak, men jag gillar den. Och man sparar ett par hekto koldioxid.
Så här kan man göra:
- Ta några dl vetemjöl. Evt blandat med andra mjöler (råg, graham, etc) efter smak.
- Finhacka en näve mandlar och blanda i mjölet.
- Tillsätt först lite havremjölk och rör om till jämn smet.
- Tillsätt mer havremjölk tills du har en smet som är som pannkankssmet.
- Knäck i ett ägg per typ 3 dl mjöl
- Häll i en rejäl skvätt smält smör eller olja och vispa.
- Stek, servera så snabbt som möjligt.
- Serveringstips: jordgubbssylt, mosad banan med lite vaniljsocker, vispad grädde, äppelmos, ja vad som helst.
8 kommentarer:
Favoritpålägg på våra pannkakor; egenslungad honung och turkisk yoghurt (finns som KRAV) mmmm!
Är det inte lite mikrooptimering att undvika komjölk? Det måste finnas enklare sätt att spara de kilona koldioxid.
Klimatsmartast vore ju att inte äta alls, och det är inte alls nyttigt för kroppen. Någonstans måste man dra gränsen för vad som är rimligt.
HippiH - honung, givetvis! Med yoghurt - en nyhet, värd att testa.
Anon - mikrooptimering. På ett sätt ja. Men å andra sidan kan det vara en bra idé att göra något åt det som är enkelt. Och det kan knappast bli enklare än att köpa hem några liter havremjölk, som man tar fram när det funkar. Ansträngningen är ju nära noll, och vinsten i alla fall någon. Så om man letar optimeringar på skalan vinst per ansträngning, så skulle jag vilja säga att denna är en vinnare.
Och nej - klimatsmartast är inte att inte äta alls. Ett välskött lantbruk har stora klimatfördelar. Och vi har också rätt att leva. Att köra havremjölk i pannkakor tycker jag är rimligt emellanåt.
Har ni jämför klimatpåverkan mellan vanligt vetemjöl och dinkelmjöl? Tänker att dinkel har blivit hajpat som mer "miljövänligt" att odla men vad jag förstår så måste det till ett steg till i förädlingen utav dinkel - skalning.
Haha, själv kände jag mig lat och köpte ICAs eko-pannkakor. Dåligt med färdigmat men lite bättre att det var eko, va? ;) Dessutom var det inga konstiga tillsatser, det blev jag positivt överraskad av. Endast skummjölkpulver istället för mjölk, men annars inget märkligt.
Det kändes faktiskt nyttigare med eko, när det gäller färdigmat... Men å andra sidan är det bättre att laga maten själv.
Cristoffer - nej, jag känner inte till någon studie på dinkel. Kan mycket väl finnas, dock.
Katarina - ur klimatsynpunkt är färdiglagat oftast bättre. Ssk för små hushåll. Det har att göra med att uppvärming av pannor, hällar, ugnar samt spill i alla delar blir en större andel ju mindre man tillagar. Att hetta upp en spis och en lagg för att steka fyra pannkakor är inte klimatsmart.
Men visst är det schysst med eko. Och visst smakar det bättre. Det är ju riktiga grejer i, och aromatisk kosmetika får man inte använda. Så då måste man ju se till att det smakar bra på naturlig väg.
Jag gillar ju havremjölken, har jag upptäckt. Godare, både att dricka som den är och i kaffet, än vanlig mjölk. Har du koll på hur stor klimatvinsten är om man jämför havremjölk och komjölk (båda ekologiska)?
Karin - jag har bara fått muntliga uppgifter på havremjölken (som jag ändå bedömer som seriösa). Om man tar in allt från gödsel fram tills paketet lämnar fabriken så ska utsläppet ligga runt 0,4 kg CO2 per kg havremjölk. Låt oss anta 0,5 kg för säkerhets skull.
Komjölken varierar en del, men ligger oftast mellan 0,8 och 1 kg CO2 per kg mjölk om man räknar från gödsel till butikens lastkaj.
I grova tag kan man säga att en liter mjölk och en liter havremjölk båda väger 1 kg.
Summa summarum; man sparar nog åtminstone 0,3 kg CO2 per liter havremjölk. Men man förlorar en del också; de betande mularna ökar kolinlagringen i marken och den biologiska nmångfalden.
Skicka en kommentar