torsdag 12 november 2009

TestFakta - Hur slarvig får man vara på ett lab?

Nu på förmiddagen kommer det fram att Kung Markattas te aldrig innehöll något bekämpningsmedel. Inte ens det första provet, som TestFakta publicerade. Det som har hänt är istället att labbet (EuroFins) har slaskat i labbet och förorenat Kung Markattas gröna te. Det var ju skönt. Skönt för alla oss som vill ha giftfri mat, men skönt också för Kung Markatta, som verkligen tillhör företagen som har egna värderingar.

Men hur slarvig får man vara? Hur kan ett professionellt lab bara acceptera en metod som innehåller ett för litet urval och inget B-test? Har de inte läst grundkursen i statistik och sannolikhetslära? Och hur kan de acceptera resultatet att det skulle finnas bekämpningmedel i en produkt som så tydligt lovar att det inte finns det? Så här sade EuroFins för några dagar sedan till Dagens Nyheter:

– Om man får ett resultat som är anmärkningsvärt, till exempel för en KRAV-märkt produkt, bör man kanske verifiera det med en ytterligare analys.

För mig skulle det vara ett självklart kvalitetsarbete på ett lab att hejda resultatet i det läget och köra ett B-test. Närå. Istället släpper man resultatet vidare till TestFakta, som gladeligen låter Kung Markatta och KRAV löpa gatlopp.


Och TestFakta, vilka fegisar! När resultatet kablades ut så var de noga med att deras logga och namn skulle synas. Kolla bilden. Hur kan någon tro annat än att det är TestFakta som står bakom uppgifterna, och om inte annat har granskat dem? Nu säger det att de bara är en nyhetsbyrå. Tekniskt talat kanske korrekt, men jag tror inte att det finns många läsare som tror att det är någon annan än TestFakta som är avsändare, ansvarig för uppgifterna. Och hur slapp kan man vara i sin källkritik? Om de nu är en nyhetsbyrå specialiserad på tester, så borde väl även de ha läst grundkursen i statistik? Då borde väl även de ställa frågan - "jamen det här är ju anmärkningsvärt - hur stort är urvalet? Har ni kört ett B-test?". Men nej, de undviker allt ansvar genom att bara säga att de förmedlar. Snacka om att inte stå för vad man har gjort.

Och den som få ta smällen är Kung Markatta. Som om de inte hade bättre saker att göra än att städa upp efter andras slaskande.

6 kommentarer:

Cristoffer sa...

Journalister blir allt sämre på källkritik. Tyvärr.

I USA hade detta garanterat varit föremål för en rättsprocess...

Anonym sa...

Denna historien är faktiskt helt sanslös.

Johan sa...

Cristoffer - vore jag Testfakta eller Eurofins, så skulle jag snabbt kolla upp ansvarsförsäkringen. Även om det är Sverige, så finns det nog gränser...

Anon - agree. Och det folk kommer att komma ihåg är att det är något lurt med KRAV och KM...

hippihäxan sa...

Du gav mig något att klura på (tillsatserna), men en anonym kommentar blev det inte... inte min grej :)
Vill gärna ha feedback!

Anonym sa...

Även om man borde lära sig att inte ta information från nyheterna på största allvar så är det svårt att sudda ut rubrikerna om "GIFT i ditt te"... det är skittråkigt att det så lättvindligt kan bli så här.

Johan sa...

HippiH - håller på och funderar på ditt inlägg.

PQ - ja, nej det är ju så :-(

Related Posts with Thumbnails