tisdag 10 november 2009

Det är skillnad på butiker

Alla pratar plötsligt plast, känns det som. De flesta tycker att det otyg. Det tycker jag med, ibland i alla fall. Ju mer jag kollar på det, desto mer kommer jag fram till att burkar av PP och PE kan vara det bästa valet för t ex sill, honung och kanske sylt. Det verkar som att dessa plaster innehåller väldigt lite gift (om ens något). De är betydligt klimatsmartare än glas och om de ingår i ett återvinningssystem så slipper man få dem i havet.

Men det finns däremot plast som jag tycker kunde förbjudas, rakt av. Dit hör plastpåsar. Särskilt de där små som mest känns meningslösa att bära på, så man stoppar dem i fickan iaf. Det irriterar mig att man ofta får dem om man inte säger ifrån. Som det hände sig sprang jag en knippe småärenden på lunchen igår och kunde tydligt se skillnaden:
  • The Stadium. Köpte en reflexväst, som lätt bärs i handen, väskan eller fickan. Tjejen i kassan tog fram en kasse och blev lite paff när jag sade att jag kunde ta den utan påse. Usel företagskultur, Stadium!
  • The Body Shop. Köpte en raktvålsborste. Inga onödiga förpackningar (bra), och tjejen i kassan frågade om jag behövde (bra ordval) en påse. Nej tack, sa jag och var lite nöjd med att de frågade.
  • Naturkompaniet. Köpte en tub seam sealer. Tjejen i kassan frågade inte om jag ville ha en påse. Och de gav mig ingen heller. Hade nog fått en om jag bett om det, men först då. Naturkompaniet blir bäst i test, och det är skönt att det känns självklart att en butik som lever på naturupplevelser tycker att plastpåse inte är en rättighet.
  • Hemköp. Köpte en yoghurt. Kassar får man betala för, men plastpåsarna skyltas bättre än papper. Men ingen prackar ju på en påsen heller. Men det är en annan sorts butik, och deltar utom tävlan.
Det här känns ju verkligen som ett litet steg som varenda affär kunde ta; ta efter Naturkompaniet. Nu på en gång. Så sparar vi lite klimat och hav för varje påse som inte blir såld.

Själv ska jag sätta mig in i plastfrågan lite mer. Brorsan skickade mig ett gammalt nummer av Filter som är fokuserat på plast. Det blir nog bra. Fick några länktips av Jeppe oxå. Ska kolla dem.

12 kommentarer:

Ekomuppen sa...

Jag tror att de som jobbar i butiker många gånger blir instruerade att bara stoppa i påse utan att fråga.
Dels för att det går fortare och dels för att chansen att göra reklam för sig via påsen värderas högre än en eventuell miljöinsats.

Johan sa...

jo, jag har tänkt på det där med reklam på påsen. Men frågan är om det inte håller på att "back fire". Om folk börjar associera plastpåsar med något dåligt, så vill de kanske inte längre ha sådan reklam?

Anonym sa...

Jag tänkte också skriva jättelångt om reklam på påsarna... men jag skippar det :)

Jag tror ändå att man kan jobba vidare på att använda tygkassar/väskor man själv tar hand om och återanvänder. Det har varit en stadig trend en längre tid att ha en egen tygkasse. Jag tycker det är viktigt att som konsument säga NEJ till påsar så kanske de fattar till slut att det finns andra alternativ.

En dröm jag har är att komma till en butik där man kan välja bort emballage och att de har en tunna för återvinning. Det vore något att haja till över:)

Ivan L sa...

Johan: bra reflektioner! Även om varje påse bara väger ett fåtal gram blir det mycket för det finns så himla många av dem. Mitt bidrag är att undvika påsar för grönsaker. En klase bananer färdas utmärkt utan innerpåse. Dessutom är de där grönsakspåsarna så himla svåra att öppna.

Paljetteng: Det finns två sådana butiker i Göteborg i alla fall. Den ekologiska livsmedelsaffären Fram uppmanar kunderna att ta med egna kassar och även äggkartonger. (Man får betala mer för äggen om man tar butikens kartong). Och på Kungstorget finns grönsakshandlare som lägger alla varor i en enda påse om man inte säger till särskilt.

Anonym sa...

Men vänta lite nu, The Body Shop brukar inte ens fråga utan uppmanar kunder att köpa deras tygpåse istället. Det förtjänar ett bättre omnämnande tycker jag!

Och Ica förtjänar ett sämre rykte eftersom de i vissa butiker faktiskt har miljöplastkassar men i andra så vet medarbetarna där inte ens om att det finns att beställa!

Själv har jag min matkasse i tyg från Änglamark och brukar alltid stoppa småsaker i väskan när jag shoppar.

(Och det är väl klart jag tipsar om bra bloggar när det är min pojkvän som skriver den, men den är bra i sig också spåklart ;))

Sarah sa...

Här i London finns en helt annan plastpåsekultur - i alla fall när det gäller matbutiker.

Alla de stora kedjorna har "Bags for Life" som kostar några pund men som är tjockare och mer hållbara än de billigare. Varje gång man handlar tar man med sig sina påsar (eller tygkassar) och för det får bonus på sitt lojalitetskort (liknande ICA-kort). När plastpåsarna går sönder byter man bara ut dom mot nya - gratis!

Alternativet är de gamla, tunna påsarna i svensk fryspåsstil. De är gratis. Men minst 50% av alla konsumenter tar med sina gamla påsar. Något som i Sverige känns lite avigt, hur många tar med sina gamla plastpåsar till Hemköp?

Wannebebondjantan sa...

Jag tror att många i detaljhandeln gör reklam genom sina påsar... även om man kan prata om "backfire" så är vi nog inte riktigt där än är jag rädd för. Handlade igår på Inter Sport ett par aerobicskor och fick papper, kartong + påse... när jag bad dem att ta hand om kartongen och påsen så såg de mycket förvånade ut... kassörskan tog kartongen och la skorna i en påse! *småler* Fick än en gång be dem ta tillbaka påsen då jag kunde bra skorna i min ryggsäck... skumt.

stefan sa...

Jag brukar tacka nej till påsar i affären om jag verkligen inte behöver någon. Vad är en "raktvålsborste"?

Johan sa...

PQ - vi är på samma tåg.

Ivan - jag försöker också skippa fruktpåsar. Bananer går bra utan, men också lök, avocado och annat. I begränsade mängder och om det är eko, förstås.

Katarina - well, inte i denna BodyS. ICA - jaa, butikerna är ju individuella där. det är deras stora styrka OCH svaghet.

Sahrah - ja, det engelska plastbärkassealternativet är ju praktuselt. Så det är kanon att det kommer annat. Uppsalas enda helekomatbutik har ett liknande upplägg. Man får be om kasse, men det finns tygkassar, överblivna lådor etc att använda.

Wannabe - bra jobbat!!! Jag har gjort det där någon gång. Och de blir såååå paffa.

Stefan - raktvålsborste... ja, alltså, om man kör med raktvål i skål eller på stift, så får man upp ett riktigt härligt lödder med en borste avsedd för ändamålet. Kör man med elhyvel eller sprutskum eller torrakning så är det förstås en ickefråga.

HomeRiver sa...

Lagerhaus var den första affären där jag bara fick varorna utan påse och utan fråga om detta. Underbart!

Johan sa...

HomeR - jaha, se där en oväntad ledare (Lagerhaus). Kul!

Johan sa...

...

Related Posts with Thumbnails