torsdag 5 november 2009

Hur kunde det bli ekos fel? Och lite smått o gott

Dagens tråkiga eko-nyhet är att man har hittat bekämpningsmedel i ett KRAV-märkt grönt te från Kung Markatta. Att man hittar bekämpningsmedel innebär att det KAN ha fuskats i produktionen och att produkten är uppblandad med konventionella grejor. Men minst lika ofta är det fråga om olika typer av kontamination. Dvs att bekämpningsmedel har drivit med vinden på ett extremt sätt, att man har använt behållare som det tidigare funnits något konventionellt i, och så vidare. Det är givetvis en enorm förtroendefråga för KRAV och övriga aktörer i eko-branschen att snabbt reda ut sådana här grejer.

Men visst är det konstigt egentligen. På något sätt så är det eko-handlarna som får reda ut hur giftet kommit in i grejer där det inte ska vara. Man skulle ju annars kunna tycka att det är den som tillverkar, distribuerar eller sprider giftet som borde han ansvar för hur det används, och därmed för att städa upp när det gått fel. Men icke. Återigen lyckas det konventionella jordbruket externalisera sina kostnader så att någon annan får betala. Det ironiska i det här fallet är att det är det ekologiska jordbruket som får betala.

En roligare nyhet är att fiskarena Charles och Robert Olsson fick Änglamarkspriset. Det är ett par riktigt sköna lirare. Driftiga och trevliga därtill. Även om de driver ett litet företag, så var de avgörande för att det skulle kunna bli några regler för KRAV-godkänt fiske för några år sedan. Juryn skriver i sin motivering att "det är personerna i det lilla företaget som gör det stora jobbet och som i vardagen gör stor skillnad". Jag håller med och är glad att ett företag där 100 000 kr spelar roll också får priset.

En annan trevlighet är att KRAV hade medlemsmöte med tema klimat, klimatmärkning och mat. Mötet blev bra tycker Cristoffer på Gröna Gårdar. Han har skickligt fångat några av de väsentliga utmaningar som KRAV (och världen för den delen har).

2 kommentarer:

paljettenq sa...

Jag blev också förvånad och besviken på resultatet av mätningarna... Förtroendet förbrukas och en känsla av hopplöshet doppas i varmvattnet.
Men jag blir fundersam och undrar hur mycket "skit" konventionellt te innehåller. Jag ska ta och snacka med damerna på Tehörnan på torget, vad vet de om teerna de säljer mig. När man handlar på lösvikt vet man ännu mindre om produkterna då man inte får innehållsdeklarationen med sig.

Alkohol är vad jag förstår undantaget krav på innehållsdeklaration, är det så med te och kaffe också? Vet du något om detta? Vilka livsmedel är undantagna?

Johan sa...

Dessbättre visar det sig att Kung Markattas te faktiskt inte innehöll några bekämpningsmedel. Det var labbet som hade sjabblat.

Jag vet att det finns en massa undantag för vin o sprit (som ändå klassas som livsmedel), oklar över kaffe o te. Men bekämpningsmedelsrester deklareras ju inte på något konventionellt livsmedel.

Related Posts with Thumbnails