söndag 19 april 2009

Hommage till Sven C

Efter lite experimenterande har jag kommit fram till ett bröd som dels är ganska grovt, håller sig saftigt i några dagar och som har lite kul och gott innehåll. Bygger ursprungligen på ett vörtrecept. Rekommenderas, helt enkelt.
Ingredienser
25 g jäst
0,5 dl olja
0,5 lit öl
2,5 dl fil/yoghurt/kesella
1 dl sirap
2 tsk salt
1 msk stött kummin
2 tsk stött fänkål
1 dl (eller lite mer) pumpakärnor/mandel/nötter
1,5 dl mathavre/flerkornskross
ca 1 lit vetemjöl, gärna dinkel
ca 9 dl rågmjöl/rågsikt

Alla ingredienser finns som KRAV och eko. Variera mustigheten genom att spela med olja (oliv, raps, solros), öl (ljust, ale, mörkt), mejeriprodukt (fil, yoghurt) och sirap. Svårt kanske hitta mörk KRAV-sirap. Men kanske kan man hitta råsocker eller muskovado.


Gör så här:
Smula ned jästen i degbunken. Värm olja och öl till 37 grader. Rör ut jästen i degspadet.

Tillsätt fil (motsv), sirap, salt, kryddor, pumpakärnor (motsv), mathavre (motsv) och blanda. Rör ned nästan allt mjöl. Det ska bli en fast deg som släpper från kanterna. Jag brukar låta hushållsassistenten jobba ganska länge - tio till 15 minuter. Jag brukar spara lite av rågmjölet till utbakning.

Låt jäsa tre kvart. Arbeta degen lite på bakbordet. Dela i två lika delar som formas till korvar och läggs att jäsa på en plåt, under bakduk. Sätt ugnen på 175 grader. Vänta en halvtimme.

Strö lite rågmjöl över korvarna (limporna), som oftast inte har jäst så mycket. Det mesta händer i ugnen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 min. Låt svalna på galler, under bakduk.

Glöm inte att skära upp ett par tjocka skivor när limpan är ett par minuter gammal. Njut med KRAV-märkt Bregott eller olivolja. Tack Sven, för att du drog ihop MiljöBloggForum. Vi kanske kan kalla det här för Svens bröd. Svennebröd känns inte riktigt lika bra.


Bilden på bröden får användas fritt om man hänvisar till EkoTänk som källa.

4 kommentarer:

Monica sa...

Oj, ska prova! Skippar dock kummin som jag har en djupt rotad aversion emot... Hoppas det inte förlorar för mycket på det... Och det hade varit kul att vara med där i Stockholm men en annan gång kanske!

Sven C sa...

:-) Låter jättegott. Tack själv, Johan!

Johan sa...

Monica - kumminet gör man givetvis som man vill med. Det som jag gillar mest med det här brödet är att det är lagom tungt och saftigt för mig.

Sven C - väl bekomme!

Johan sa...

...

Related Posts with Thumbnails