torsdag 3 december 2009

Nitritfri svensk julskinka

Av någon anledning så har svensk handel och charkindustri bestämt sig för att det inte går att göra julskinka utan nitrit, trots att många vill ha det. Och trots att det funkar utmärkt i Finland. Nu har olivfirman Ridderheims kommit som en dark horse i ytterspåret och kört om hela etablissemanget som bara tittade på varandra. De har två varianter av nitritfri julskinka på marknaden. Sådant gör mig glad - att någon bevisar att det som sägs vara omöjligt faktiskt är möjligt. Även om det tar lite tid.

Jag får dock en del bryderi - skinkan är inte KRAV-märkt. Dvs grisarna kan ha haft det eländigt. Hm. Djurskyddet går före. Det blir nog en änglamarksskinka för mig i år.

Bilden har jag lånat utan lov av Ridderheims. Hoppas att de inte blir så arga.

Uppdatering:
Ridderheims verkar ha lanserat skinkorna i augusti och bl a skickat ut prover till matbloggare. Så vill du veta mer är det bara att Growyna (=googla fast grönt). Här är ett par tips:
  • Favoritrecept reder ut mer om produkten, förklarar att nitrit kan uppstå spontant och ger lite receptförslag.
  • Här är ett recept till.

5 kommentarer:

Karin sa...

Skinkan innehåller nitrit. Det bildas i tillverkningsprocessen från nitrat. Finns alltså naturligt i skinkan. Annars skulle den vara grå och det är den inte.

Johan sa...

OK. Korrigering - nitrit är inte tillsatt. Och detta gör det ju bara ännu mer mystiskt. Ett viktigt argument från branschen är att de måste tillsätta nitrit för att folk inte skulle köpa grå skinka. Och nu säger du att den inte blir grå, för det grejar sig i processen. Intressant.

Cristoffer sa...

Typsikt köttbranschen att inte kunna tänka nytt! Vi har satt ihop ett recept på griljerad rostbiff, som ett alternativ till julskinka: http://gronagardar.wordpress.com/2009/12/06/julskinka/

Johan sa...

Cristoffer - ah - se där - också en möjlighet!

viagra online sa...

Ridderheims kommit som en dark horse i ytterspåret och kört om hela etablissemanget som bara tittade på varandra. De har två varianter av nitritfri julskinka på marknaden. Sådant gör mig glad - att någon bevisar att det som sägs vara omöjligt faktiskt är möjligt. Även om det tar lite tid.

Related Posts with Thumbnails