torsdag 3 december 2009

Nämen hoppsan, då

Oj så det kan gå. En tjänsteman på Jordbruksverket gjorde ett litet misstag och råkade sätta ett förbjudet bekämpningsmedel på en lista över godkända bekämpningsmedel i konventionell produktion. Och hoppsan, sprutbönderna på Österlen använde det. Nämen, Livsmedelsverket upptäckte det när de kollade äpplena. Men, det är ingen fara, Livsmedelsverket säger att det är ofarligt att äta äpplena. Så bekämpningsmedlet behövde nog inte förbjudas, egentligen. Ingen fara. Ett litet misstag bara. Eftersom misstaget är så litet, så behöver heller ingen vara ansvarig.

Eller så köper man ekologiska äpplen och slipper fundera på om det är tillåtna eller otillåtna bekämpningsmedel i dem.

Och så kan man jämföra med det gatlopp som Kung Markatta fick löpa för någon vecka sedan. Och då fanns det ändå egentligen inget gift i det. Men det klart, det var ju en ekologisk produkt, opålitliga främmande länder och osvenska bönder inblandade. Så då måste ju någon vara ansvarig och hängas ut.

6 kommentarer:

Karin sa...

Håller med om varenda ord.

Apropå det där med Kung Markatta: Vi har KM:s teer här på jobbet. När nyheten om bekämpningsmedlet i deras te kom ut, hade jag arbetskamrater som gick iväg och köpte egna konventionella lipton-påsar. "För säkerhets skull."
Jag kunde inte hålla truten, utan var tvungen att påpeka att det ju är ett jättebra sätt att försäkra sig om att det verkligen är bekämpningsmedel i teet.
Ja, vad säger man...

Johan sa...

Ja, vad säger man... Man får väl stödköpa KM, och glappa lite lagom med truten.

Anonym sa...

Eller så brygger man eget örtte från svartvinbärsbusken där hemma... *skrattar nervöst åt att det inte finns tein i brygden*

Nä skämt å sido. Man kan aldrig vara sker på att livsmedelmärkningen är korrekt, men det är bra att det undersöks och förbättras när det uppstår fel.
Man blir ju tokig om man inte slappnar av lite.

Johan sa...

PQ - jag håller med om att man inte kan oroa sig för allt. För det är ju farligt att leva; man kan DÖ! Det jag försökte raljera med var väl mera den tingens ordning som gör att ett ekologiskt grönt te som misstänks innehålla rester på en nivå som anses ofarligt får löpa gatlopp. Medan ett förbjudet gift här i Sverige, bara får pysa förbi. Orättvist. Liksom.

Pelli sa...

Det är väl nästan en slogan i miljörörelsen att "även ofarliga giftnivåer är farliga"? :p

Johan sa...

Pelli - same same, but different. Man kan inte gå omkring och oroa sig för att det kan inträffa olyckor. Men man kan oroa sig för cocktaileffekter. Eller åtminstone slippa oroa sig genom att enkelt välja bort de gifter man kan.

Related Posts with Thumbnails