måndag 15 september 2008

Dilemma av köttrea

Stod i ett dilemma härom dagen. Skulle köpa köttfärs och skulle precis plocka ett paket KRAV-nöt-färs, när jag såg att det i hyllan nedanför låg ett par paket med konvetionell blandfärs, som reades ut eftersom bäst-före var samma dag.

Dilemmat såg ut så här:
Å ena sidan: vi måste få ned svinnet i mathanteringen, det står för runt en fjärdedel av matens klimatpåverkan. En stor del av svinnet uppstår i butiker där mat kasseras. Jag borde uppmuntra butikens ansträngning att sänka priset för att slippa slänga. Vi bör få ned konsumtionen av nötkött. Blandfärs är klimatsmartare än nötfärs.

Å andra sidan: blandfärsen var inte KRAV; jag vet väldigt lite om hur den produktionen ser ut. Normalt skulle jag inte ens tänka på att köpa den.

Det slutade med att jag prioriterade klimatfrågan framför resten och köpte blandfärsen. Rätt? Vet inte. Men i alla fall övervägt. Kan mitt handlande upphöjas till allmän lag (Kants definition av god moral)? När det är liksom fel bog, men kan man på något sätt föra in dessa resonemang i ett mer allmänt sammanhang? KRAVs regler för butiker bör ses över inom ett år eller två. Kanske ska man där ställa krav på att få ned svinnet under en viss nivå, t ex genom att ge människor som mig ett dilemma? Eller bör KRAV och miljömärkningar överhuvudtaget inte beblanda sig med icke-märkta grejer?

4 kommentarer:

ol sa...

Jag brukar ofta hamna i liknande dilemma. Tex kan man ibland stöta på KRAV-märkta bananer i en fin stor papplåda med plast över (eller tom plast runt varje banan) medans de icke KRAV-märkta går att köpa utan förpackning. I vissa fall köper jag KRAV-bananerna och i andra fall dom vanliga.

Att som i steg ett försöka göra nån utvärdering tycker jag är en bra början och att man ibland tycker det verkar bättre att välja icke-KRAV tycker jag inte är något man ska må dåligt över.

Johan Cejie sa...

Ja, nä, jag håller med. Det är bättre att känna sig nöjd över det man gör.

Det som irriterar mig med just bananerna är att KRAV-bananerna plastas in bl a för att de konventionella har en hel del bekämpningsmedelsrester och också bekämpas i lager. Risken för att de skulle kunna kladda ned de KRAV-märkta är alltså inte obetydlig. Men det chockerande är att då måste man skydda de rena, obekämpade bananerna. Annars kunde man ju tycka att det är de nedsmutsade bananerna som skulle plastas in...

Elin sa...

Roligt att läsa dina tankegångar kring val av mat :)

Nyfiken fråga, om det bara fanns "vanlig färs" på hyllan, hade du då tagit bilen till nästa mataffär för att köpa KRAV-märkt köttfärs? (visst en alternativ hade kunnat vara att köpa ingen alls, men säg att barnen blivit lovade köttfärssås, och ja vem vill krossa deras förväntningar dårå...)

JohanC sa...

Hmm... att blanda in löften till barn gör frågan betydligt mer laddad... Men näe, jag hade hittat på något annat. Försökt hitta en kompensation till barna (de älskar kiwi, tex) och laga något som jag tror de gillar. Åka till en annan affär med bil? Möjligtvis i något extremfall; ex köttfärssåsen har blivit utlovad på en födelsedag. Annars bor jag så till att jag hade cyklat för att hitta KRAV-färsen. I extremfallet alltså.

Däremot skulle det kunna vara så att jag väljer en annan affär nästa gång, därför att den aktuella affären återkommande inte tillhandahåller en basråvara som KRAV-färs. T ex handlar jag emellanåt i en konkurrent till vår lokala affär eftersom konkurrenten har Bosarpskyckling allt som oftast.

Related Posts with Thumbnails