måndag 29 september 2008

Presidenten och ekologiskt

Det känns som om det amerikanska presidentvalet har hållit på i ett par år nu. Men tydligen drar det ihop sig till att faktiskt bli av... Roade mig med att försöka kolla upp om de olika kanditaterna har några ambitioner på den ekologiska sidan. Det är ju lite intressant eftersom USA är en av de två största eko-marknaderna (EU är den andra).

Republikanerna under Bush har väl inte direkt eldat på utvecklingen av det ekologiska USA, även om deras lagstiftning på området nu börjar stabiliseras. Det händer mycket konstigheter, dock, och ibland är konspirationsteorierna roliga - försöker verkligen Bush-administrationen hindra marknadens utveckling mha anti-trust-lagarna?

Men nu skulle vi ju titta framåt:

Plenty Magazine har en sajt för att bevaka miljöaspekterna på valet. De har också gjort en egen sammanställning över kandidaternas miljöprestanda. Längst ner finns ett område food, som innehåller en del om ekologiskt.

Obama/Biden
Barack-kampanjens egen miljösida handlar mest om energi (I USA verkar energi vara den stora miljöfrågan) och gröna jobb. Det finns en grupp "Organic Farmers for Obama", men det är oklart vad de vill (förutom att få Obama vald). Något mer om ekologisk produktion kan jag inte hitta på Obamas egen sajt. Däremot finns det en del uttalanden som indikerar att Obama stödjer tanken på att gynna ekologisk produktion.


Det finns mängder med sajter som säljer ekologiska kampanjt-shirts (bara en sådan sak, Sahlin och Reinfeldt) med Barack Obama på. Här är en, te x.

McCain/Palin
För McCain har jag knappt hittat något som rör ekologiskt, förutom att McCains stab har försökt driva med Obama för att han vill ha ekologiskt te... Möjligen kan man läsa ut att han är för fria marknader och alltså tycker att ekologiskt gärna får utvecklas på egna meriter, men det är dels sällan så enkelt, dels har jag inget citat på det.

Det finns även flera webshoppar som säljer ekot-shirts för McCain. Här är en, t ex.

Inga kommentarer:

Related Posts with Thumbnails