fredag 19 september 2008

Jämförpriser - ett miljöproblem?

Att försöka jämföra priser för jämförbara varor är en viktig del av en fungerande marknad. Vi får det närapå med modersmjölken. Om inte annat fick man det i sig i skolans hemkunskap. Det är till och med så att lagen tvingar matbutikerna att ange ett jämförpris per kg för alla varor. Det är bra så länge som varorna är jämförbara, och det är här det blir problem.

För huruvida en vara är jämförbar med en annan eller inte är inte självklart för mig. Om jag vill köpa ekologiska havregryn, så är det inte så intressant vad de konventionella kostar. Däremot kan det vara intressant vilka ekologiska alternativ det finns och vad de kostar. Men det tar kraft och energi att fundera ut själv. Hur tillreder man rågflingor? Var står de? Dinkelgröt kanske, men hur mycket räcker det paketet till?

Eller mer generellt - vore det inte också minst lika relevant med jämförmiljöpåverkan? Allt för många använder priset som det enda styrmedlet. För många här i landet är ekonomin en trång sektor, men för de flesta är det en fråga om prioriteringar. Man föredrar en påse chips extra, istället för att kosta på en enda påse eko-chips. De smakar ju ändå lika! Men det gör de naturligtvis bara tills man blir medveten om deras bieffekter.

Men hur göra? Tvinga butikerna att deklararera vissa miljöprestanda? Eller åtminstone alltid tydligt märka ut miljömärkta alternativ? Kan någon av de tre miljömärkningarna för butiker (KRAV, Svanen och Bra Miljöval) kanske hitta en lösning för att gå före? Hur som helst så menar jag att det på sikt inte är hållbart att låta priset per kg vara ensamt ha en så framträdande roll.

2 kommentarer:

Monica sa...

En god tanke. Jag har funderat länge på det där med att jämföra priset på matkassar i olika butiker som media pysslar med emellanåt. När ska vi börja jämföra kvalitén på matkassarna istället? Eller som du skriver, miljöpåverkan?

Johan Cejie sa...

Ja, jag ser nästan miljö eller ekologi som en del av kvalitetsbegreppet, så vi tänker lika.

Sedan fascinerar det mig att just matkassen är utsatt för denna typ av jämförelse. Tänk om motorsidorna i tidningarna började tala om jämförpriset på bilar; pris per säte? Nä, då blir körglädje, blinkerns ljud, brsänsleekonomi och numera iofs lite miljörprestanda istället presenterade så att man kan välja vad man vill.

Eller tänk om jeans, glasögon eller klockor skulle jämföras per kilo? Snurrigt.

Related Posts with Thumbnails