måndag 29 september 2008

På dem bara!

Det är väldigt få fall av bedrägeri när det gäller om en produkt är ekologisk eller inte. Det beror till stor del på det kontrollsystem som omger den ekologiska produktionen; det finns t ex en lag (Rådets förordning (EEG) nr 2092/91) som säger att om man marknadsför något livsmedel som ger intryck av att vara ekologiskt så ska livsmedlet 1) vara ekologiskt enligt EU:s regler 2) komma från en produktion som står under kontroll.

Ibland blir det lite strul med mindre producenter kring dessa grundregler. Någon stans kan jag förstå det; det är många lagar för små företag att hålla rätt på och man måste ju få ut grejerna för att gå runt.

Jag blir betydligt surare när större företag dabbar sig. OLW har t ex nyligen släppt eko-chips (som är riktigt goda). Det är bara det att det inte står på paketet vilket certifieringsorgan som har kontrollerat dem, och det ska alltid stå. Ingrediensförteckningen ger också anledning att bli misstänksam; de använder en solrosolja som inte är ekologisk. Normalt ska alla ingredienser vara ekologiska (vatten o salt räknas inte) för att produkten ska få säljas som ekologisk. Det känns konstigt (men är iofs inte omöjligt) att de skulle ha fått någon form av dispens för oljan.

Så - vad göra? Jag kollade upp vad det står i lagen om det här. Och det är kommunens miljö- och hälsoskyddskontor (motsv) som ska kolla så att allt är i sin ordning. Så nu har "Miljö o Hälsa" i Uppsala (där jag köpte påsen) och Filipstad (där OLW ligger) fått e-post i frågan. Får se vad som händer.

För övrigt tycker jag att det är lite magstarkt att be kommunens miljö- och hälsoskyddskontor hålla koll på det här. De hinner ju knappt med sitt beting med djurskydd och livsmedelssäkerhet. Men har man nu gjort lag av det måste det väl bli så.

(Nej, jag har inte frågat OLW om lov för att publicera en inskannad bild av deras påse.)

4 kommentarer:

Jocke D sa...

Hej, På påsen står det att potatisen är ekologiskt odlad. Kan det inte vara så att de använt oekologisk olja - och att det egentligen inte är några konstigheter med det?

Jocke Dieden sa...

http://filipstad.ifolkmun.se/2008/10/03/olw-fuskmarker-ekologiska-chips/

mikael sa...

Hej Johan. Vi tycker att din blogg är mycket bra så vi har lagt in den på ecoShopping.se och hoppas att det är ok med dig.
M.v.h.Mikael

Johan sa...

Mikael - klart det är OK!

Related Posts with Thumbnails