fredag 29 januari 2010

Hård kritik mot ekokritikerna fastställd av professorer

Man kan väl lugnt säga att jag och professorerna på Mark och Miljö vid SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet, är oense om mycket. Jag har vid flera tillfällen tyckt att de har gått överbord när de har fört sin argumenhtation mot eko. Till exempel när de förespeglade att de företrädde SLU i Almedalen. Eller när det kröp fram att det var de som hade matat Marit Paulsen med info som hon grundade sin Lurad på Laxen på.

Förra året satte SLU samman en internationell panel i syfte att så opartiskt som möjligt utvärdera universitets forkning, dess kvalitet och nytta. SLU vill vara ett seriöst universitet och har naturligtvis ansträngt sig för att panelen ska vara så oantastlig som möjligt. När rapporten kom så innehöll den mycket frän kritik mot Mark och Miljö. Språket är mycket hårt och nästan avfärdar som ointressant. Nu har rapporten nått riksmedia och refereras bl a av SR.

Det sorglustiga är att trots att de nu har haft flera månader på sig att smälta innehållet, så fortsätter grodorna att hoppa ur munnen på professorerna. De bemöter kritiken med

"– I det här fallet grundar sig det dåliga omdömet om oss på att vi presenterat fakta om ekologisk odling som inte gillades av utvärderingsgruppen. Därför går det inte att bry sig om utvärderingen i det här fallet, säger Holger Kirchmann.
– De var amatörer i växtnäringsfrågor och troende i att grönt är fint, tillägger Olof Andrén."

Så de illustrerar rakt av det som panelen rapporterar:

En självbelåten och improduktiv forskningsmiljö som saknar nödvändig vision, en ovilja att kommunicera sina resultat på ett balanserat sätt som också tar hänsyn till andra, motsägande resultat.

Kanske är det nu läge för SLU att framhäva forskare från sina produktiva forskningsmiljöer, som har en vision och en vilja att kommunicera sina resultat på ett balanserat sätt. Var är de? Jag vill gärna se mer av dem!

(Vill du läsa rapporten själv? Här finns den. Kolla sid 406 ff)

6 kommentarer:

Cristoffer sa...

Hahah... Applåder!

Johan sa...

Vem tycker du var roligast - jag eller de?

Jeppe sa...

Hur hårt sitter en professor egentligen? Vad krävs för ett avsked måntro?

Apropå din hat-kärlek till Ica som jag känner igen mig i, köpte ett gäng eko-morötter (I-love-eco idag och de kom i en komposterbar bioplastpåse! Dessutom med tydlig information om att den passade perfekt i en varmkompost. Kul! Tyvärr var den inte KRAV-märkt...

Johan sa...

Professorer sitter rätt hårt. Förr var de utnämnda av regeringen, nu finns det lite olika sorters professorer. Men poängen är att makten inte ska kunna avsätta en professor bara för att professorns sanningar inte passar. Och det har sina poänger. Så man får nog vackert tåla en del snedsprång.

I know - I love to hate I love ECO.

Pelle sa...

Tack Johan! Fler behöver se vad dessa herrar går för egentligen. Men jag vill bara påpeka en viktig sak. Institutionen Mark och miljö som herrarna är anställda på har en hel massa folk anställda. Många av dessa är ödmjuka och ärliga forskare och professorer.

Den enhet som kritiken du skriver om riktar sig emot heter Växtnäring och markbiologi. Det är synd om hela institutionen får skit för kritik som riktar sig mot enheten.

Johan sa...

Pelle, jag känner många på SLU som är klyftiga, ödmjuka och professionella. Faktum är att de flesta jag känner på SLU är det.

Problemet är att de flesta i Sverige inte ens kan skilja på olika fakulteter inom SLU. Och de här forskarna har uttalat sig som om de vore företrädare för SLU, dvs alla som jobbar där.

Jag håller med dig om att det är synd om de som får däng oförtjänt. Men jag tror också att ett universitet måste kunna hålla rätt på sin personal så att det inte blir så.

Related Posts with Thumbnails