tisdag 12 januari 2010

Bokslut 2009, nya friska tag 2010

Jag följer upp mina egna miljömål för 2009. Det gick rätt bra. Vi käkar mer vego. Det kött vi käkar är i större utsträckning KRAV-märkt kyckling och fisk. Vi har tilläggsisolerat huset. Och lite sådant. Känns bra. Men vilka blir då löftena för 2010. Jag har försökt sätta ett mål vardera för bilen (sälj den), biffen (handla mer lokalt, mer lunchlådor) och bostaden (renovera några fönster). Och så till sist ett recept på en sallad som funkar bra här hemma och som bygger på vitkål och morötter snarare än isbergssallat och tomat.

Bondjäntan kör en nyårslöftesutmaning. Här är mitt bidrag. Men först dags att följa upp nyårslöftena för 2009. De var följande:

Mål för det egna hushållet för 2009:
  1. Vi ska införa vegetariska dagar i familjen. Resultat: klart. Har skett av sig själv.
  2. Mängden KRAVmärkt kyckling och fisk ska öka på bekostnad av annat kött. Resultat: klart.
  3. Vi ska genomföra ett par strategiska renoveringsåtgärder som bör minska energianvändingen i vårt hus. Resultat: renoverat och tilläggsisolerat husets sämsta vägg, Norrväggen. Klart, alltså.
  4. Inte flyga på fritiden. Resultat: inte flugit privat. Klart alltså.
  5. Få fart på frukt- och gröntproduktionen i trädgården. Kanske skaffa ett par bikupor. Resultat: njae... alltså... jag har beskurit ett gammalt äppelträd och försökt få fart på några vinbärsbuskar. Skaffat lite plats åt lite jordgubbar och odlat ett par kryddor och några tomater. Ingen vidare skala på något av det... hm... jag får ett halvt rätt för det.
På jobbet kommer vi att jobba vidare med klimatprojektet. Om vi kan lyckas komma fram till någon form av certifieringssystem som kan identifiera den klimatsmarta maten, så vore det inte så dumt. Vi har sedan november 2008 ett certifierat miljöledningssystem och ska bland annat hålla oss under 600 kg CO2 per årsarbete. Det ska nog gå bra, men vi får anstränga oss lite.
Resultat:
Jag har ju inte full rådighet över hur saker o ting utvecklar sig på jobbet. Men vi har skapat det där certifieringssystemet inom projektet. Oklart nu om någon kommer att använda det. Men många använder olika delar. Däribland KRAV som kör in många av klimatreglerna i sina egna regler. Vi har upprätthållit ISO 14001 certifieringen, och den ständiga miljödiskussionen är rätt bra på jobbet. Så där tycker jag att man får säga att jag/vi klarade det.

90-95% måluppfyllelse är ju rätt bra. Kanske för bra? Kanske var målen, ambitionen då för lågt satt. Vore intressant att höra/läsa om det är någon annan av er bloggers där ute som har gjort någon uppföljning.

Så, hur se på 2010? KRAV, jobbet, får ha sina egna miljömål, så jag fokuserar på mig och min familj. Stefan Edman hade en bra titel på en utredning han gjorde 2005; Bilen, Biffen Bostaden - hållbara laster, smartare konsumtion. Han menade att det är just dessa tre; transporter, kosthållning och boende som är de viktigaste aspekterna. Hans fokus var klimat, men jag tror nog att det kan gälla många fler miljöaspekter. Så jag tänker så här - kanske kan jag försöka sätta ett rejält mål för var och en av dessa? Här är ett försök:

Bilen
Mål: Att sälja bilen.
Jag tänker inte sluta köra bil, men jag tänker se till att hyra en lämplig bil när jag behöver det, och cykla eller åka kollektivt i övrigt. På det viset blir jag av med en del okynnesåkning, jag får bilar som är anpassade i tyngd och storlek till det jag ska göra och jag slipper en hel massa besvär med reparationer, däckbyten och sådant.

Biffen
Hmm... den här är lite lurig... vi köper mycket (nästan allt) eko o KRAV. Vi försöker tänka närproducerat och mer vego. Tomat o isbergssallad har ersatts av vitkål i diverse blandningar under vintern, riset har ersatts av bulgur o mathavre... Jag skulle vilja jobba mer med svinnet. Men hur gör jag ett smart mål för det? En del av matens miljöpåverkan handlar om transporten mellan butik och hem. När vi säljer bilen, så får vi en effekt där... Kanske så här:
Mål 1: handla den mesta maten med hjälp av cykel och cykelkärra.
Mål 2: producera fler lunchlådor (dvs undvika att lägga upp för mycket till barnen och se till att ta hand om rester innan de måste slängas).

Bostaden
Här har vi också gjort väldigt mycket. Direktverkande elen är borta, alla dåliga väggar är åtgärdade (i alla fall i "stora" huset). Vad göra nu, utan att förta sig? Hmm... dags att ge sig på lillstugan? Njae, pallar nog inte det just nu. Men våra gamla fönster behöver renoveras och få energiglas i innerbågen. Delvis gjort, men några återstår.
Mål 1: Renovera två fönster och se till så att de får energiglas i innerbågen.
Mål 2: Lätta på lite socklar och se om man kan dreva bort det sista golvdraget.

Till sist ett recept som blivit ett resultat av 2009 års upptäcktsfärd i vitkål (bilden ovan):

Variation på vitkålssallad (som håller sig god länge, så man kan göra en rejäl batch):
  • strimla cirka ett halvt kg vitkål
  • riv ett knappt kg morötter
  • koka upp 1 dl olja (välj sort beroende på vilken smak du gillar - jag tycker rapsoljans nötighet blir bra), 1 dl socker och 1 dl vinäger (gärna någon mild, men som har lite smak. Jag brukar ta lite balsamvinäger och lite vitvinsvinäger och spä med en skvätt vatten). Låt svalna.
  • Häll dressingen över morötter o vitkål. Blanda.

6 kommentarer:

Johan Erlandsson sa...

Mycket trevliga mål! Bra jobbat 2009 och lycka till i år!

Ecoprofile vilar på kunskapen att det är bilen, biffen, bostaden som är de konsumtionsområden som står för 70-80 % av klimatpåverkan, försurning, övergödning och ett par miljöpåverkanskategorier till. Detta är det inte bara Stefan Edman som kommit på, utan ett helg gäng utredningar, varav många vetenskapliga, granskade artiklar. På Ecoprofile har vi satt rubrikerna persontransport, mat och energi istället. De tre B:na funkar rätt bra pedagogiskt tycker jag, ett problem kan dock vara att man glömmer flyget. Kanske borde du ha med ett mål för långresor också om du vill vara riktigt komplett och inte minska ambitionen jämfört med 2009? En flygresa äter ju lätt upp alla andra förbättringar.

Johan sa...

Ja, de tre B:na är ju bra för att de funkar som alliteration - de fastnar lätt. Men visst måste man förstå att de står för mer.

Jag tänkte på det där med långresor. Men dels så är det helt enkelt jobbigt med för många mål. Dels så har vi satt en vana under 2009 - det käns inte så lockande att flänga världen runt när det är exotiskt nog i Saltoluokta, en natts tågresa bort. Men stort tack för feed backen!

Ann-Christin sa...

Som sagt - bra jobbat hittills och lycka till i år! Tack för receptet på vitkålsalladen Jag är ett stor fan av coleslaw, gärna på rödkål för färgvariaiton! Dessutom håller sig kulhuvudena rätt länge i svalen också. Det är praktiskt!

Sjukdjuret sa...

Jag tycker det låter som att du gör ett jättebra jobb. Framförallt genom att skaffa dig mer kunskap om vad och hur du kan påverka.
Fortsätt ditt fantastiska jobb men glöm inte bort att stanna upp ibland och se tillbaka på vad du lyckats med och vad det faktiskt fört med sig (för miljön, i sparade pengar, för hälsan och livskvalitéen) så kommer det bli ännu lättare att gå vidare och ta nästa steg.

Emma sa...

med matsvinn, menar du matrester då? jag har nördat in på de japanska lunchlådorna och filosofin kring dem. Bentos. Där ska man packa ner allt man hittar i kylskåpet, och jag kände mig minst sagt dum när jag insåg att jag tidigare hade stått där med lådan och sagt "nej det här är för lite för en lunchlåda, jag slänger maten" istället för att fylla upp med nåt mer! Till exempel en sallad. Eller nån macka. Eller en annan dags rester som inte heller räcker till en egen matlåda. vi är ju smörgåsbordsfolket, flera rätter ska väl inte innebära några problem för oss? men det kanske är sådana tankar du redan har kring ditt lunchlådemål?

Johan sa...

Emma - genialt!!! Det var sådana tankar jag ville ha, men som inte poppat upp av sig själv. Tack!

Related Posts with Thumbnails