tisdag 19 januari 2010

Ekologisk hudvård - att märka eller inte märka?

Ekologisk hudvård växer ju med raketfart. Området gränsar mot något som kallas "naturlig" hudvård. Många produkter består mest av jordbruksprodukter, med kanske lite lera i. Men det finns en hel del annat jox som hälls i produkterna också. Och eftersom huden är vårt största organ som har kapacitet att ta upp olika ämnen, så kan man tycka att det skulle finnas minst lika stort behov av att eko-märka kosmetika, lotions och annat, som det finns behov av att eko-märka mat.

Fram till nu har det funnits lite olika standarder ute i världen. Soil Association har haft en rätt tuff regelsamling ute ett tag. EcoCert har haft en betydligt lindrigare. ICEA i Italien har också haft sitt, osv. Men nu håller man på och försöker förhandla ihop sig om en enda ekologisk standard för hudvård, kosmetika och hygeinprodukter. Samarbetet kallas för Cosmos. Deras regelverk, Cosmos-standarden, ser för en annan lekman ut att vara rätt bra. Men man tillåter konserveringsmedel och föreningar med silver och koppar. Redan där börjar man fundera över hur bra det här är.

Inom KRAV har det varit en hel del diskussioner om man borde suga in kosmetika, och då Cosmos-standarden i systemet. Dvs - ska det få finnas KRAV-märkt kosmetika? Tills vidare har man landat i att det finns för lite egen kompetens. Det är för mycket olika substanser som används som inte används inom livsmedelssektorn.

Jag har funderat lite över om det här är ett bra, eller ett allt för fegt ställningstagande. Normalt brukar jag vara för att miljö- och hållbarhetsmärkningar ska in på så många områden som möjligt. Men tills vidare tror jag nog att det är bra att hålla KRAV utanför kosmetikan. Det är verkligen långa listor med substanser som trots allt får tillsättas. Och man vet allt för lite om vad de gör med människor och natur.

6 kommentarer:

Karin sa...

Ja jösses vilken djungel det är med kosmetika och hudvård. Jag förstår att ni är tveksamma att ge er in där. Men det är klart att det skulle vara välkommet med en seriös märkning. Men om Cosmos (Tack för info, det visste jag inte) nu kanske kan bli en sådan märkning, så kanske den funkar. Det som är bra med KRAV är ju att den är så lätt att känna igen, Cosmos är bara ännu en märkning som kräver många år att ta sig in i folks medvetande.

Svanen har ju sin märkning och sitt "sminkupprop" , men de tillåter vad jag förstår flera olika mineraloljor i sin märkning. Jag är bara amatör på området, men mineralolja känns ärligt talat aldrig fräscht att smörja in sig med.

Johan sa...

Jo, men precis. Vi vet ju att det skulle underlätta för folk om vi tillät KRAV-märket på hudvård. Men vi kan för lite om mineraloljor. För sånt jox håller vi inte på med nu...

Cristoffer sa...

Börja med att KRAV-märka biobränslen ;)

Johan sa...

Jo, vet du, vi gjorde faktiskt en studie på om det skulle vara möjligt. Men vi kom fram till att för det mesta (utom möjligen biogas), så används det en massa jox som är farligt. Och som vi hur som helst inte kan något om... Så vi fegade ur på det oxå.

Hudvård Stockholm sa...

Jag vet att det finns ytterligare en standard för hudvårdsprodukter på väg in, nämligen NaTrue. Har du hört om den och vet du isf om även den tillåter att produkterna innehåller konserveringsmedel och föreningar med silver och koppar?

/Lisa

4rx sa...

Men man tillåter konserveringsmedel och föreningar med silver och koppar. Redan där börjar man fundera över hur bra det här är.

Related Posts with Thumbnails