måndag 10 augusti 2009

Spännande måndag

Det ska bli intressant att följa nyhetsrapporteringen idag. Greenpeace har sagt att de ska dumpa trålhinder på torskens lekplatser i den svenska delen av Kattegatt. Syftet är att skydda dessa områden, som också är Natura 2000-områden. Tydligen har Greenpeace tom lagen på sin sida.

Fascinerande nog har jordbruksministern lackat till eftersom tilltaget strider mot dansk lag. Japp, gott folk, det verkar som att den svenska regeringen ser som sin uppgifta att tillämpa dansk lag i Sverige.

Det kanske blir så när man är ordförande i EU. Men jag hejar på Greenpeace. Det verkar vara en väl avvägd, smart och laglig aktion som syftar till att skydda känsliga områden när staten inte fixar biffen. Heja!

Uppdatering måndag kväll:
Det hela verkar fortlöpa rätt väl. Men jag blir bara mer och mer övertygad att Greenpeace handlar helt som de ska. Får man tro artikeln så är fiske förbjudet i dessa bottnar enl EU-lag. Och då betyder ju statens (regeringen och fiskeriverket) och fiskarenas inställning att de anser att det måste vara fritt fram att bryta mot lagen... Med hänvisning till trasiga redskap och trilskande danskar... Man baxnar. Det enda som verkar funka är rättsapparaten: Länsstyrelsen och Miljödomstolen har sagt ja. Det innebär i så fall att regeringen tycker att det är fel på lagen... Det verkar som att danskarna inte tänker hävda copyright om Erlandsson vill kopiera... Skönt att Greenpeace finns ibland.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Håller med dig, tummen upp!

Anonym sa...

All heder år Greenpeace för att de gör något där andra bara snackar. De enda som kan tänkas protestera är de giriga.

Anonym sa...

Dumpa Greepeace i havet i stället. Vore en välgärning!!!!

Jörgen sa...

Undrar om någon fisk blev mosad av stenblocken. Hehe, splatt!

Anonym sa...

Håller med till fullo! Mvh Olof Engstedt

Johan sa...

Anonym 2: Dumpa Greenpeace... ja, alltså, de är ju redan där och far kors och tvärs för att göra vad de kan. Men det kanske inte var det du menade?

Jörgen - ja, he he, det blev nog en plattfisk av det. Men många fler lär klara sig framöver.

Related Posts with Thumbnails