fredag 28 augusti 2009

Kan man missförstå en siffra?

Igår skrev jag om att deklarationer, siffror, som redovisar vad maten innehåller och påverkar, är problematiskt i konsumentled. Jag menade att det är mycket svårt för konsumenter att tolka informationen i sitt sammanhang. Som exempel tog jag upp att deklarationen av fett och kolhydrater på mat knappast minskat problemen med fetma.

Idag kommer en intressant nyhet. Sveriges Konsumenter anmäler den nya, mer tydliga, deklarationsvarianten till KO. De tycker alltså att deklarationer kan vilseleda. Det är intressant i sig, men knorren är också att just Sveriges Konsumenter ialla fall tidigare har drivit ganska hårt att man borde köra med klimatdeklarationer istället för symbolmärkning...

Förresten reflekterade Isabella Lövin över problemen med att en märkning inte löser alla problem, i Allt Om Mat, härförleden.

2 kommentarer:

Anonym sa...

jaa, du. De där co siffrorna är så abstrakta att de gör varken från eller till för min del. Det som spelar roll är väl en medvetenhet i större drag, att rikta in sin kost och leverne i en riktning som gynnar miljön positivt.
Samma gäller kalorier, det är bara en hyfsat nyttig meny som håller en i fin form men en bulle då och då skadar inte...
Men går det att jämföra? Ska man få dåligt samvete av att ta en hamburgare?
*yrar*

Johan sa...

PQ - tror som du. Även när det gäller nyttighet som genomsnitt.

Related Posts with Thumbnails