lördag 11 juli 2009

En mm till på tusenmilafärden - stoppa onödan

På sommaren öppnar sig nya möjligheter att spara på energi. Vi åker bort någon vecka eller någhra dagar i stöten. Nu har jag fått mig en runda; ryck ur sladdar ur tv, eltanborstladdare, trådlöst nätverk, mm. När man väl lärt sig rundan tar det en eller två minuter. Lika myckat att få dem på plats. Sparar en del onödig tomgångsel.

Kylen - på vintern har vi sådär 18-20 grader inne. På sommaren kan det bli uppåt trettio. I synnerhet när vi inte är hemma och kan korsdra. Gissa om kylen få jobba. Även om det finns lite i kylen som man vill ska överleva när man är borta, så kan man snåla enkelt även där. Gallret på baksidan är dammsuget. Har lärt mig hur man enkelt höjer tempen i kylen några grader. Kallare än åtta grader behöver inte sambalen, ketchupen och rotsakerna. Kostar ytterligare femton sekunder på min snålarrunda.

Ytterligare en mm på tusenmilafärden. Alltid framåt (om än sakta), aldrig bakåt, tillbaka till dåliga vanor.

4 kommentarer:

Wannebebondjantan sa...

Bra ting att tänka på. Som du säger man lär sig snabbt när man väl kommit igång med en "vana".

ha en trevlig semster!

kari sa...

Drar oxå ut kontakter i bostadshuset, inte lika duktig på kontoret. Jag är inte glad över Lagförslaget för Ekologisk Produktion. Läs på Gunnars blogg tradgardenjorden.blogspot.com

Anonym sa...

Det där med kylen har jag funderat på. Vore kanske bra att dra ut den från väggen lite så att det blir bättre cirkulation runt den när man ändå är borta?
Och varför inte ha en friskluftsventil i väggen bakom den (som man kan öppna vid hög temperatur)?

Johan sa...

Wannabe - yees. Bra också att ibland summera hur många vanor man lagt om. Så att man får känna sig lite duktig.

Kari - det har suckats en hel del över det där förslaget på kontoret. För den mentala hälsans skull har jag hållit mig borta från att läsa in mig på det där, men nu är det nog dags. *suck* Att man inte kan få lägga all sin energi på framåt grejer...

PQ - du talar som en häst! Säkert vettigt, borde spara ytterligare. Om man har skafferi borde man kunna bygga in kylen i det för ytterligare effektivisering året runt.

Related Posts with Thumbnails