söndag 18 maj 2008

Plotten tjocknar - diskussionen mognar

Ett och ett halvt år efter att klimatdiskussionen kommit ut ordentligt börjar nyanserna komma. Vi har vaknat, insett allvaret (bevare oss för fyragradersvärlden!), men också börjat se nyanserna. Vi måste inse att livet kommer att se annorlunda ut framöver. Ingen vill att det ska bli sämre, så det ska vi nog undvika. Men annorlunda blir det.

I dagens DN skrivs det om tupperwarepartyn för att få folk att fatta besluten i vardagen som leder åt rätt håll. Det är bitvis jobbigt, men med bakgrund i situationens allvar förstår man att det förmodligen inte är hållbart att ha en hobby som kräver att man flyger till sydliga stränder. Å andra sidan så går det att surfa i Halland. I alla fall ibland. Och ditt kan man ta nattåg. Eller så kan man få en otrolig kick av att segla små monster som CB 66 eller 16 fots skiff. Och det kan man göra lite över allt. Hur som helst är det otroligt viktigt att den här typen av fenomen dyker upp och att var och en börjar fatta lite beslut i rätt riktning.

Även på matfronten rör det på sig. Jag jobbar själv med att dra ned det röda köttet och lite andra nyårslöften. Diskussionen runt KRAVs och Sigills klimatprojekt blir också allt mer nyanserad, allt fler har allt mer bildade inlägg. Allt färre säger nej. Det blir mer "det beror på". Och det är bra.

I livsmedelsproduktionen är det två saker som kanske är mest omvälvande. Det ena är problemen med mulljordar, som sätter enskilda produktioner och gårdar i fokus på ett sätt som de gärna skulle slippa. Det andra är insikten om idisslarnas klimatskadlighet. I kvällens Dokument Inifrån förstår jag att ekolegenden Marianne Schönning, gör reflektionen att det är jobbigt det där, för korna och mjölken har så länge stått för trygghet, sinnlighet och lite kravlös glädje (ni ser inte så mycket reklam för Bregottfabriken längre). Jag tror hon sätter fingret på något viktigt. Vi har fått problem med en av våra viktigaste symboler. Det blir intressant att se hur vi kommer vidare där. Jag blev själv intervjuad för detta program. Ska bli intressant att se hur det blev.

Inga kommentarer:

Related Posts with Thumbnails