söndag 18 maj 2008

Vem behöver fiender?

På senare tid har det varit en del diskussioner om vad som många uppfattar som en dispenshysteri inom ekologiskt. Jag tror det började med att Östersunds-Posten skrev om att ekologiska mjölkbönder i Jämtland under en period får blanda i konventionellt foder. Detta sker genom ett undantag från normala regler som Jordbruksverket beslutade om i januari, och KRAV hängde på i samma spår några veckor senare. Anledningen är att det var torka i Jämtland förra året och därmed räckte inte fodret hela vintern. En annan diskussion har varit frågan om utsäde. Det finns regler för detta som handlar om att när det gäller vissa grödor, så måste man som odlare köpa ekologiskt utsäde så länge det finns. När det ekologiska utsädet är slut, kan man under vissa förutsättningar få använda vanligt utsäde, som dock inte vår vara betat (kemiskt behandlat).

I båda fallen har eko "avslöjats" som någon form av bluff. Kan man inte fixa fodret så får man väl skippa KRAV-stämpeln, menar kritikerna. Är inte utsädet eko, så är det inte hela vägen 100% eko. Det kritikerna missar är att eko på väldigt många områden är mer en process, en kompromiss, än helt renlärigt. Det handlar om att balansera vettiga villkor för bonden, något så när stabila leveranser till marknaden, med en önskan om att uppnå den perfekta världen. Och vi har kommit en lång väg.

Det finns mycket mer ekologiskt utsäde nu än för tio år sedan. Andelen helt ekologiskt foder har kontinuerligt höjts och ligger nu på 100% för många djurslag. Samtidigt har vi fått mer areal, mer mjölk och mer djur i ekologisk produktion. ändå lyfter man fram undantagen. Man undrar varför.

Man undrar också vad som driver en del. Jag hörde bland annat en krögare uttala sig i P1 Morgon med något som gick ut på att det skulle vara nys att det inte går att få fram ekologiskt utsäde - det fanns ju bara ekologiskt utsäde för 70 år sedan... Ja tjenare... Detta var dessutom en krögare med höga ekologiska ambitioner, så det är någon som vill väl. Men vem behöver fiender med sådana vänner?

Inga kommentarer:

Related Posts with Thumbnails