torsdag 8 oktober 2009

Änglamarks kött KRAV-märks

Samma dag som Änglamark blir utnämt till ett av sveriges grönaste varumärken, så får man exempel på varför. Idag meddelar COOP att deras kött hädanefter ska bära KRAV-märket. Det är en mycket intressant vändning i en ganska infekterad diskussion där Scan fått bära hundhuvud för att ta bort KRAV-märkningen på sina produkter. Och mycket riktigt är det nu andra leverantörer som syns i bakgrunden: Ostgotha, Gotlands Ekologiska och Upplandsbonden.

Från konsumentperspektiv kan det verka enkelt. Men för den som vet något om livsmedelsbranschen, så är det tydligt att det ligger det ganska mycket jobb bakom en sådan här förändring.

Ska tilläggas att Axfood är på gång med något liknande. Vad ICA gör i detta just nu vet jag inte, men skulle inte tro att de tänker åse detta utan att agera.

Så nu väntar vi bara på att COOP ska komma loss med charken. Är det inte dags att skippa nitriten nu? Kan vi inte få en riktig julskinka i år?

6 kommentarer:

Cristoffer sa...

Leverantören är väl egentligen Stockholms butikskött och djuren slaktas på Scan i Linklöping, så köttet går bara en annan väg i "förädlingsledet".

Anonym sa...

Det här har väl varit känt rätt länge, eller missar jag någon nyhet i ditt inlägg? Axfood gick ut med att de kör Krav på det färska köttet i juni och Coop i mitten av september.

Johan sa...

Cristoffer - jo, visst. det är ju helkonstigt, men så är det. Icke desto mindre så är det en icke oväsentlig ansträngning för kedjorna att lägga om i förädlingsledet. Och förhoppningsvis byter nu även Scan strategi på färdigstyckat.

Anon - nej, det är kanske inte någon nyhet. Det var mera att jag har hört så mycket fram och tillbaka, och blev glad när jag sprang på det här. Och så kände jag för att sprida en glad nyhet. Igen. Mest för att den var glad.

Lena sa...

Hej Johan!

Roligt att du fortfarande kikar in hos mig ibland. Tyvärr har jag nog inte mycket till svar på din fråga.
Jag har inte hört något om detta, men å andra sidan är jag absolut inte insatt. Jag har inte direkt något med VI-skogen att göra utan vi hyr bara huset där vi bor av dem.
Kolla med Peter Lustig, han kanske har koll?

Cristoffer sa...

Jag tror snarare att Scan kommer att lägga ner sitt ekokött när Ica kommer med eget ekokött. För har Axfood och Coop gjort det så kommer Ica efter, var så säker.

Nej, jag köper hellre kött direkt från bönder jag känner och vte vad de har för kvalité, som dom här: www.gronagardar.se

Johan sa...

Lena - tack för respons.

Cristoffer - hm, ja, jag tror att Scan oxå kan komma att göra en lönsamhetsanalys till slut. men till dess kan de komma att tappa mycket marknad. När jag köper kött försöker jag göra som du. Men å andra sidan känner jag till flera KRAV-bönder i trakten nu. Och jag litar på dem allihop.

Related Posts with Thumbnails