måndag 25 maj 2009

Stollig idé om Ärnafältet

Här i Uppsala har vi ett flygfält över. Militären vill inte ha det längre, eller i vart fall inte använda det just nu. Då har ett par entreprnörer kommit på att flygfältet på Ärna måste användas till civilflyg. Stolligt, rent miljömässigt, givetvis. Men även ur andra synvinklar. Jag skrev en debattartikel som publicerades idag i UNT.

För att göra kopplingen till eko; det här gäller ett område som är ca 750 ha stort. Det är prima åkermark. Man skulle kunna skörda två till tre tusen ton KRAV-spannmål där varje år. Det räcker till mat åt mellan 2 000 och 5 000 människor (beroende på världsdel och så). Eller bränsle åt ungefär 100 bilar.

Eller så skulle det kunna bli en sju till åtta tusen villatomter. Sämre än jordbruksmark, men om man gör dem lite större så skulle folk kunna odla lite. Det kommer vi behöva betydligt mer av framöver. Vad vi inte behöver är mer flyg. I synnerhet inte som Arlanda ligger en kvart bort med tåget. Och i synnerhet inte som jag faktiskt inte tror att en extra flygplats öht skulle hjälpa Uppsala.

2 kommentarer:

Åsa! sa...

Verkar vettigt att odla upp det! Just nu lyser rapsfälten gula här på ön, och jag är alldeles förälskad i rapsodling!
På vintrarna betar svanar och gäss på rapsfälten, de kan samlas i otroligt stora flockar, men det verkar inte påverka tillväxten, iallafall inte vad jag kan se med en lekmans ögon.

Johan sa...

Visst är raps snyggt. För några år sedan fick man mycket stöd för att odla lin. Då var det något geni i grännatrakten som fick för sig att odla en ENORM svensk flagga. Man kan ha kul med färg.

Related Posts with Thumbnails