lördag 23 maj 2009

En mm till på tusenmilafärden

Både Tagga Ner och Tankar Från Ön ger tips på hur man kan äta klimatsmartare. Tagga Ner är lite mer generell och Tankar Från Ön fokuserar den förestående grillsäsongen.

Själv kan jag inte nog tjata om en riktigt enkel grej: Skippa riset! Vanligt ris orsakar mellan tre och sex kg koldioxidutsläpp per kg ris. Det beror i första hand på odlingsmetoden. Stora delar av världens befolkning är beroende av ris för att överleva. Det är ju ett problem vi får försöka lösa efter hand. Men i våra trakter behöver vi inte riset. Bulgur, quinoa (mjölmålla), matvete och liknande är utmärkta ersättningar. Och de orsakar typ en tiondel så stora utsläpp av koldioxid.

Brorsan var och hälsade på i veckan. En kväll skulle han stå för middagen. En slags wok-risotto-variant hade han tänkt sig. Men så slog det oss - vi har ju inget ris hemma längre. Det blev minst lika gott med bulgur! Så, försök att ge mig ett exempel på att vi verkligen skulle behöva ris? Sushi på bulgur borde gå. Quinoa istället för jasminris? Inga problem! Hur göra med risgrynsgröten? Måste testas!

Det finns gott om dessa grejer i KRAV-godkänt och ekologiskt format. Dubbelbra!

4 kommentarer:

Lena sa...

Intressant! Vi äter ris lite då & då.. är dåliga på sånt som bulgur och quinoa, faktiskt.. Hur är det med ekologiskt ris? är det lika illa?
man kanske skulle rensa ur..

Vegomamman sa...

Det visste jag faktiskt inte! Får spara riset till de tillfällen vi lagar indiskt då..

hippihäxan sa...

Har fått tips av en kompis att koka gröt på hirs, hon använde sojamjölk (att koka i alltså), men det borde gå lika bra med vanlig mjölk, kanske det påminner om tomtegröten, jag har inte testat än.

Johan sa...

Lena - problemet är den våta odlingsmetoden, som skapar en syrefattig miljö som avger metan. Om jag har fattat det rätt. Nåt åt det hållet i alla fall. Så även om eko har fördelar så är det själva odlingsmetoden som är problemet. Det finns också ris som kan odlas torrt, och det är inte ett lika stort problem.

VegoM - hm, ja, eller så testar du lite cross-cooking och kör Curry med cous cous.

HippiH - hirs. Indeed. Den behöver jag testa. Känns dock som att det skulle bli mer som mannagryn?

Related Posts with Thumbnails