tisdag 23 februari 2010

Cloetta har fattat det viktiga

Nu lanserar Cloetta en Good mjölkchoklad. Chokladen är såväl Rättvisemärkt som lokalproducerad! Härligt! Av någon anledning smakar det dock lite bittert...

Den Rättvisemärkta delen uppgår till mindre än en tredjedel. Det står så tydligt och bra. På baksidan. Sockret, som är den största ingrediensen, finns förvisso att köpa som Rättvisemärkt. Men det är väl att kräva lite mycket. Lite skit får man ta om man är sockerarbetare.

Lokalproducerad? Jo det står faktiskt bakpå att chokladen är gjord i fabriken i Ljungsbro, med massor av goda tankar. Nu ska vi se... Ljungsbro - kanske odlar de sockerbetor där? Nej, tror inte det. Kakaosmör, då, gör man kakaobönor i Ljungsbro? Kanske i ett söderfönster i personalmatsalen. Eller skummjölkspulver? Eller kanske är det sojalecitinet?

Cloetta har förstått att två av de hetaste trenderna nu är rättvisemärkt och lokalproducerat. Hm, så rätt men ändå så fel.

12 kommentarer:

Henrik / enbättrevärld.nu sa...

Precis min tanke med. Både när det gäller Good-chokladen och när det gäller Ben&Jerrys som idag meddelade att all deras glass ska bli Rättvisemärkt så hoppas jag att det blir ekologiska produkter med, ingredienslistorna är lite för långa fortfarande. Men jag tycker det iaf är steg i rätt riktning! Det är ju i föräldlingen som de stora pengarna ligger och inte i råvarorna tyvärr :S Grattis till nomineringen hos En lagom dos grönt med förresten och tack för en intressant blogg!

MVH Henrik

PaljettenQ sa...

Låter som falsk marknadsföring tycker jag *knorr*

Johan sa...

Henrik - jo det är helt klart ett steg i rätt riktning. Men jag tycker de tar lite väl mycket kredd för en väl liten ansträngning. Det krävs mer än så för att rädda världen. Och tack för grattis!

PQ - *knorr* sammanfattar väl mitt inlägg ganska bra.

Jeppe sa...

Sjölundagård har precis kommit med ekorrens kexcholkad! De brukar få till runt 99,7% eko och det verkar vara något liknande i den här! Tyvärr inte rättvisemärkt eller KRAV... Hur som helst jättegod och klimatkompenserad!

Johan sa...

Jeppe - jo jag såg det. Kul grej. synd att inte världen är perfekt, dock ;-)

Linn sa...

Jag tror minsann att lokalproducerad m.m har blivit lite av vad Äkta, Original och Gammeldags var för ett par år sedan, härliga ord som gör det lättare för företagen att dra in storkovan. Tur att sådana som Johan gör det uppmärksammat!

Maria sa...

Ifall sockret är gjort av sockerbetor är det troligtvis gjort i Danmark eller Sverige, och därför inte rättvisemärkt. Vilket är bäst - rättvisemärkt rörsocker från långt bort eller betsocker från Sverige/Danmark som inte behöver rättvisemärkas och inte fraktas lika långt?

Som jag ser det är ändå kakaon viktigast, förutsatt att sockret inte är icke-rättvisemärkt rörsocker. Hur tänker du?

Maria sa...

Skrev till Cloetta och frågade och det var betsocker. :)

Johan sa...

Maria - tack för info (att det är betsocker). Jag tycker ändå att Cloetta gått vilse.

Det är givetvis bra att de jobbar med rättvisemärkt. Men är det verkligen rimligt att kalla något för rättvisemärkt när mindre än en tredjedel av varan har det ursprunget? Och i mina ögon hade det varit mer "rättvisemärkt" att använda rättvisemärkt socker än lokalt.

Men jag förstår din poäng (tror jag). Det är inte lätt att vara tvärsäker på vad som är rätt.

Monica sa...

Greenwashing...

Maria sa...

Nej, du har helt rätt, det är lite skumt att sätta rättvisemärkt-loggan när det inte är högre andel rättvisemärkta produkter. Det hade varit mer rättvisande ifall de bara fått använda 32% av den. ;)

Johan sa...

...

Related Posts with Thumbnails