torsdag 9 juli 2009

Bananas av Dole att inte köra ekoNi har säkert hört och sett om filmen Bananas!* som i dokumentär form skildrar vad som verkar vara mer eller mindre medvetet användande av förbjudna bekämpningsmedel av fruktföretaget Dole. Det elaka i historien är att lantbruksarbetarna inte ens fått info om vad de håller på med. Dole vill inte gärna att filmen visas och får uppmärksamhet och har därför stämt och hotat alla som har med filmen att göra.

Jag har inte sett filmen och vet inte vad som är sant. Vad jag dock har förstått är att åtminstone 200 000 (två hundra tusen) människor dör varje år till följd av användingen av bekämpningsmedel i lantbruket.

Jag vet inte om Dole eller Fredrik Gertten har rätt i det här fallet. Jag tycker i princip att det är oanständigt av ett storföretag att stämma en dokumentärfilmare på det här sättet. Och jag tror att Dole skjuter sig själva i foten rätt rejält genom att göra det.

Vad jag däremot vet är att kemiska bekämpningsmedel inte används i ekologisk bananproduktion. Det är rätt lätt att upptäcka om så sker, så det är ingen större risk för bedrägerier. Så man kan ju tycka att folk i allmänhet skulle vilja spara några människoliv genom att köpa eko-bananer.

Man kan ju också tycka att Dole skulle kunna vara smarta nog att använda detta som ursäkt för att lägga om betydligt mer av sin bananproduktion till IFOAM-eko. Det vore ju lätt att säga något i stil med att "självklart har Gertten fel, men hans film visar ändå på riskerna. Nu har vi spikat en plan på att lägga om allt till IFOAM-eko senast 2011." Då tror jag att Dole skulle bygga varumärke så det sjöng om det.

(IFOAM-eko = ekologiskt enligt IFOAM:s regler, vilket i princip är som EU:s ekoregler + grundläggande regler om social rättvisa. KRAV använder t ex IFOAM som grund för sina importregler.)

Uppdateringar:
YouTube-länk-tips-tack till Nyfiken Grön
Newsdoctor tipsar i en kommentar (nedan) om att man kan sajna till stöd för yttrandefriheten.

8 kommentarer:

marica sa...

Du har helt rätt! När jag pratar om ekologiskt brukar jag säga att det är bäst (och enklast) att börja med mjölk, bananer och kaffe. Sedan kan man bygga på med fler ekologiska varor.
I vår butik Gustafsons Skafferi (som bara säljer eko), har vi valt att alltid hålla samma pris på bananer, även om det blir lite lägre marginal ibland.

Monica sa...

Just bananer är jag helt oresonlig med. Konventionellt odlade bananer "finns inte" längre för mig, jag kan inte se något förmildrande med att köpa dem. Det handlar både om det arbetarna utsätts för och det vi utsätter oss för genom att äta dem. Finns det inga eko-bananer så finns det inga bananer.

Johan sa...

Marica o Monica - jag funkar lika dant. Finns det inte eko-bananer, så köper jag eko-äpplen istället.

Marica - det vore kul att komma förbi er butik någon gång. Hm. Får se hur/när det kan göras.

Nyfiken-Grön sa...

Angående ekobananer, kolla gärna in dethär:

http://www.nyfiken-gron.com/nyheter.php?m=200906#item_245

Alexandra

kari sa...

Välkommen till Skafferiet! Vi har ett gästhus på Torfolk, ta med familjen så kan vi ha lite fest! Bananer: I Latinamerika hade flaskan med bekämpningsmedel samma utseende som cola flaskan, barn dog av misstag, arbetare fick stora canser bölder av att hantera bekämpningsmedel. Konventionella bananer skall man inte köpa, då är man delaktig i människors lidande och död!

Katarina sa...

Jag hörde faktiskt om filmen på p1 idag, det som händer är ju att de ger filmarna mer publicitet genom att stämma dem. Det uppmärksammas i media på ett helt annat sätt än vid vanlig filmpromotion. Helt klart är Dole klantiga som uppmärksammar saken så stort, men de är ännu klantigare genom att inte ta tag i sitt eget företag och bekämpar orättvisor och missförhållanden! Alla stora bolag (och mindre såklart) har ett ansvar för jorden, arbetarna och konsumenterna. Synd att de flesta inte tar det ansvaret!

Wannebebondjantan sa...

Mmmm håller med föregående skribenter, ekobananer eller inga bananer. enkelt!

Anonym sa...

Skriv under filmmakarnas namninsamling för yttrandefrihet:

http://www.bananasthemovie.com/sign-the-filmmakers-petition-for-free-speech/#article

Related Posts with Thumbnails