torsdag 19 augusti 2010

En liten seger

En gång i kvartalet kommer det en fiskbil till vårt kvarter. Jag förklarar varje gång att jag gärna handlar om de bara fixar miljömärkta grejer. Varje gång har de lärt sig mer om grejerna, men hittills inget miljömärkt. Igår, till slut, kom de hoppande av stolthet - de hade fixat fram en låda KRAV-lax. Ville jag faktiskt köpa? "Såklart" sade jag och var glad över att marknaden fungerar. Men det roligaste var kanske att grannen som stod bredvid och handlade lackade till för att ingen hade frågat henne om hon ville ha eko-lax, för det ville hon. Grabbarna i fiskbilen fick sig en tankeställare och lovade att återkomma med KRAV-torsk oxå...

För några år sedan blev jag för första gången bekant med Magnus på Fiskbilen. Det verkar som att en fiskbil är olika saker i olika delar av landet, men i min del av landet är det en bil som kör runt och säljer lite större volymer av fryst fisk och skaldjur direkt till hushållen. Magnus är en kille som är rätt lågmäld, rätt väl påläst och väldigt uthållig (ska det visa sig).

Vid första besöket klippte jag till på fem kg torskfilé, bara för att inse att jag hade köpt något som inte var miljömärkt. Det stod nordostatlanten på lådan och Magnus sade Barents Hav, men det innebär fortfarande att risken är rätt stor att den kom från bestånd som inte mår så bra. Samtidigt hade utbudet av miljömärkt fisk i butikerna börjat bli ganska bra.

Så när Magnus kom tillbaka efter tre månader så sade jag nej. Om han inte kunde fixa fram miljömärkt (KRAV/Debio/MSC) så ville jag inte köpa. Om han gjorde det, så lovade jag däremot att handla friskt. Kändes som att jag kunde lova det eftersom jag förstod att han skulle få problem. Feg som jag är.

Hur som. Magnus har kommit tillbaka var tredje - fjärde månad. Varje gång har han lärt sig lite mer om ursprung och fiskemetoder. Det har nästan blivit som ett kul spel. Typ
han: "Tjena, det är jag igen"
jag: "Hehe - ja, tjena"
han: "joföratteee... nu har jag kollat lite. Du vet, torsken vi har är linfiskad"
jag: "mhmmm... det låter ju bra - men är den miljömärkt"?
han: "...njae... jag vet ju att du brukar fråga det... men den kommer från Barents Hav... det ska vara helt OK...?"
jag: "...men det finns flera bestånd där. En del är rätt risiga... Hur vet du att det här är OK?"
han: "... nä, duvetatteee... ... ... jag ringde ju han som köper in i Norge, va, och han sa att det var lugnt..."
jag: "men är den miljömärkt?"
han: "njae... du vill verkligen bara ha märkt, va?"
jag: "japp, och jag lovar att köpa om du kommer med det!"
han: "...så inte ens ett par kg nu, då? Hehe"
jag: "nej, den är väl fortfarande inte miljömärkt?"

Så dök han upp igår igen. På sitt vanliga lite försiktiga sätt undrade han om jag ville köpa lax. Jag garvade och sade nej, såvida den inte var miljömärkt. Då sken han upp - du, nu har jag fixat ekologisk lax till dig. Kom med, ska du få se, Debio-märke, annan färg på köttet, häng med! Jag blev alldeles paff. Och det var rätt dyrt. Men jag hade ju lyckats så det var bara att köpa tre kilo.

Och inte nog med det. Sedan kryper det fram att han har fått korn på KRAV-torsk, som han erbjöd sig att köra ut så fort han kunde. Jag satt med skägget i brevlådan och kände hushållsbudgeten dra åt fanders. Javisst, hörde jag mig själv säga, jag köper en låda om du fixar fram det.

Men inte nog med det - alla duktiga handlare förstår att till slut skaffa fram det kunden vill ha. Det riktigt intressanta vara att grannen höll på att handla av Magnus kollega, och skulle köpa lax. Plötsligt vänder hon sig om, kollar lite och säger "men vad får du för lax? Den ser ju mycket godare ut! Är den ekologisk också?". Magnus kollega blev lite ställd "öh, ja, vi har fixat fram en liten specialare... den är ju lite dyrare...". Grannen blev sur - "det är klart jag vill det - jag är jättenoga med att köpa eko och lokalt annars. Varför frågade du inte om jag ville ha den istället?!"

Magnus och hans kollega blev ställda och frågade ut grannen om hon verkligen brukade köpa ekologiskt och om t ex hade miljöbil. "Såklart" sade hon. Jag riktigt såg hur det steg upp ett Liljeholmen för grabbarna i Fiskbilen. Det här var tydligen allvar - folk vill verkligen ha de här grejerna.

Och jag kände mig nöjd. Och lite fattigare. Och jag undrar om det är någon som kan tipsa om sitt bästa laxrecept? Jag behöver nämligen några stycken.

10 kommentarer:

Fru Purjo sa...

Bra jobbat! :-)

PaljettenQ sa...

Guuud så roligt att läsa! Roligt att du kunde påverka och få det du faktiskt ber om :)

Så roligt att du nu är tillbaka med nya inlägg.

Bondjantan sa...

En stor seger skulle jag vilja påstå, grattis! Jag hade en fiskbil härom kvällen men hade inte riktigt tid med dem... kanske skulle jag prioriterat besöket?!

Angående laxrecept så gillar jag ju ungstekt lax tillsammans med rotfrukter och pesto över alltihopa. Enkelt och gott.

En annan variant är laxbiffar som jag gör också dagar då det är lite tjoffigt att få ihop det. Mixar lax, rödlök och creme fraiche och ett ägg och kryddor. Lägger "geggan" i stekpannan med slev och steker sakta. Mums mums..

Ha det!

Christian sa...

Har inget laxrecept då jag inte käkar fisk men det var en fin historia som verkligen direkt visar hur konsumenten kan påverka marknaden.

Lena sa...

nu tar ju sommaren slut snart, men annars är ju grillad lax otroligt gott!

Johan sa...

Tack för tips på laxbiffar. Och grilla kan man väl göra ett par månader till. om man kan sitta ute och äta beror väl allt mer på om solen tittar fram, däremot.

Anki sa...

Bra jobbat! Här kommer några recept - vi kör med vanliga filéer, lägg i en form och lägg på/pensla sedan med något av följande på:
mango chutney
limeskivor
sweet chili
teriakysås (att göra egen är enkelt)

Sen är det bara in i ugnen med formen, ca 15 min på 225 grader. Coleslaw är gott till.

hippihäxan sa...

På den tiden jag åt fisk (men jag fuskar ibland med lite kravmärkt sill vid högtider) brukade jag slå in laxkotletter i folie, pressa vitlök, riva ingefära, pressa lime och hacka färsk chili över tillsammans med en klick smör och låta bakas på grillen eller i ugnen. Gott!

Anna Eleonor sa...

Mitt favoritrecept på lax för tillfället är http://antagligenanna.blogspot.com/2010/07/lax-med-citron-och-dill.html

Välkommen att läsa.

Johan sa...

...

Related Posts with Thumbnails